×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Huszonegy fertőzött személy van a megyében

2020.04.06 - 08:22
Megosztás :
 • Huszonegy fertőzött személy van a megyében
  Megnőtt a Szatmár megyei koronavírus-fertőzöttek száma, akárcsak az intézményes karanténba kerülteké — szállodatulajdonosok jelentkezését várja a Szatmár megyei prefektusi hivatal.

  Az Országos Közegészségügyi Intézet vasárnap közzétett, megyékre lebontott adatai értelmében Szatmár megyében öt új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így az összbetegszám elérte a 21-et (az elmúlt napokban konstansan 16 beteget tartottak nyilván). E létszámnövekedéssel együtt országos szinten szerencsére még mindig a sereghajtók közé tartozunk, és szomszédaink közül is csak Szilágy megyében van ennél kevesebb igazolt beteg (8), míg Máramarosban 42, Biharban 46, Kolozsban 110, Beszterce-Naszódban pedig 42 fertőzöttet regisztráltak.

  A megyei stratégiai kommunikációs csoport közleményének értelmében Szatmár megyében április 5-ig 560 személy volt intézményes karanténban, 3253-an pedig házi elkülönítésben — utóbbiak közül a rendőr-csendőr egységek 2659 személy tartózkodási helyét ellenőrizték, s mint kiderült, 14-en nem tartották be az előírásokat (azaz elhagyták otthonukat), őket összesen 28 000 lejre bírságolták, s valamennyiüket azonnal intézményes karanténba helyezték 14 napra, amelynek költségeit a szigorított szabályozás értelmében már ők kell majd kifizessék.

  Múlt hétvégén is több mint félmillió lejre büntették azokat, akik az utcára kilépve nem tudták bemutatni a 2-es számú katonai rendeletben felsorolt okmányokat, nyilatkozatokat, vagy utóbbiak az ellenőrző szervek meglátása szerint nem megfelelően voltak kitöltve — és sajnos ezen a hétvégén sem volt ez másként: 48 óra leforgása alatt 295 utcára kilépett szatmárit bírságoltak meg, összesen 601 300 lej értékben.

  Nem is annyira a házi elkülönítés szabályait megszegőkre, mintsem az úgynevezett vörös zónákból hazaérkezők nagy számára gondolva (akiknek az országba belépve azonnal és kötelezően kéthetes intézményes karanténba kell vonulniuk) a prefektusi hivatal felhívást intézett a Szatmár megyei szállodatulajdonosokhoz, kérve őket: támogassák a hatóságok erőfeszítéseit a járvány terjedésének lassítása érdekében, és bocsássák a hatóságok rendelkezésére szállodáikat, hogy azokban intézményes karanténközpontot alakíthassanak ki! A szállodatulajdonosoktól természetesen nem ingyen várják ezt el, hanem a 201/2020-as törvény 2-es cikkelyében foglalt összegek és pótlékok kifizetésével, amelyeket a költségvetésből biztosítanak számukra. Az érdekelt szállodatulajdonosok a megyei közegészségügyi igazgatósággal (telefon: 0261.768.102, e-mail: office@dspjsm.ro) vagy a prefektusi hivatallal (telefon: 0261.711.536, e-mail: pref@prefecturasatumare.ro) vehetik fel a kapcsolatot ez ügyben.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie