×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Huszonhét színházi előadás tíz nap alatt, hat helyszínen

2018.09.09 - 18:08
Megosztás:
 • Huszonhét színházi előadás tíz nap alatt, hat helyszínen

  Szeptember 28. és október 7. között rendezik meg Szatmárnémetiben a TranzitFeszt nemzetközi színházi fesztivált. Az Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata 2017-ben szervezte meg először a TranzitFeszt nemzetközi multikulturális színházi fesztivált.

  A színház Sorompók nélkül nevet viselő fesztiváljának néhány évvel ezelőtti megszüntetése után a TranzitFeszttel újra lett Romániában román-magyar közös szervezésű színházi fesztivál.

  Az elmúlt évben közel 4 ezer néző követte figyelemmel a TranzitFeszt 20 előadását. A seregszemle programjainak több helyszín biztosított teret, a felújított Északi Színház nagyterme, Ács Alajos stúdiója és emeleti büféje, valamint a szakszervezetek művelődési házának nagy- és kisterme mellett a Szatmárnémeti egyik jelképének számító Tűzoltótorony tövében felállított szabadtéri színpad és két pinceklub is vendégül látta a fesztivál rendezvényeit.

  A meghívott társulatok több országból érkeztek Szatmárnémetibe, hiszen a romániai magyar és román társulatok mellett magyarországi, kárpátaljai magyar és moldovai román színház is jelen volt a fesztiválon. Az előadások mellett könyvbemutató, szakmai beszélgetések, afterpartyk, utcaszínház és villámcsődület is színesítette a rendezvény kínálatát.

  A TranzitFeszt szervezői idén is igen változatos programmal készülnek a szeptember 28. és október 7. között megrendezendő fesztiválra. A több országból érkező színtársulatok és előadások kiválasztásakor továbbra is a magas művészi színvonal a mérvadó.

  Idén hat helyszín ad majd otthont a műsortervben szereplő 27 előadásnak a fesztivál tíz napja alatt.

  A 2018-as fesztiválkiadás tematikus lesz, témája pedig az identitás, a szó legtágabb értelmében. A fogalom ugyanis különböző értelmet nyer művészi, etnikai, felekezeti, szakmai, egyéni vagy akár világnézeti tekintetben — a fesztivál előadásai pedig ezeket járják körül.

  A programtervezetben olyan neves rendezők alkotásai szerepelnek, mint Sardar Tagirovsky, Bocsárdi László, Adrian Sitaru, Szabó K. István, Tom Dugdale, Rajkai Zoltán, Béres Attila, Florin Piersic Jr., Cristian Ban, Ándi Gherghe vagy Theodor-Cristian Popescu.

  Az idei fesztivál alkalmából Szatmárnémetibe látogat többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a chicagói Trap Door Theatre, a Miskolci Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a bukaresti Teatrul Act, a chişinăui Eugen Ionesco Színház, a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház.

  Cookie