×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Idegrendszerünk őre és orvosa: a neurológus

2020.06.30 - 15:39
Megosztas :
 • Idegrendszerünk őre és orvosa: a neurológus
  Fiatal és komoly képzettséggel rendelkező neurológus kezdi meg a rendelést júliustól Szatmárnémeti kedvelt magán-járóbetegellátójában, a Korall Klinikán. Dr. Nedia Straut a marosvásárhelyi orvosi egyetemen végzett, majd Németországban képezte magát.

  Azok a szatmáriak, akik kellemes, családias légkörű, összehangolt ellátás keretében szeretnék kivizsgáltatni egészségügyi problémájukat, aligha találnak erre megfelelőbb intézményt, mint a Korall Klinika. A legfontosabb céljuk, hogy a betegeiknek mindig a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsák, ügyintézésük gyors és rugalmas legyen, emellett pedig igyekeznek támogatni a fiatal és tehetséges orvosokat is. A friss, dinamikus szatmári tehetségek mellett olyan orvosokkal működnek együtt, akik igyekeznek minden szakágban a legteljesebb szolgáltatást nyújtani, egyúttal pedig időről időre bővítik szolgáltatásaikat.

  Most újabb kiváló orvossal bővült a Korall Klinika csapata: dr. Nedia Straut neurológussal. A doktornő 2010-ben végzett a marosvásárhelyi orvosi egyetem általános orvosi karán, majd a rezidensvizsgát követően a marosvásárhelyi I-es Számú Neurológiai Klinika rezidense lett. Néhány hónappal később, 2011-ben lehetőséget kapott arra, hogy egy németországi sürgősségi kórház neurológiai osztályán folytassa képzését, ahol az Egészségügyi Minisztérium, a közegészségügy és a marosvásárhelyi oktatói jóváhagyásával végezte el a szakképzését. 2017 őszén, miután elegendő gyakorlatot szerzett, engedélyezték, hogy beiratkozzon a szakorvosi vizsgára, így ezt Németországban tette le 2018 januárjában. Mivel azonban a Tulcea megyében született doktornő úgy érezte, igazán csak itthon, a szülőföldjén tud kiteljesedni, ezért Romániában is elismertette a megszerzett okleveleit, képesítését, májusban beiratkozott a Román Orvosi Kamarába, és hazaköltözött, júliustól pedig a Korall Klinika szakorvoscsapatának tagjaként fogadja a szatmári pácienseket is.

  Nagyon súlyos esetek

  Dr. Nedia Straut elmesélte, hogy a németországi kórházban komoly tapasztalatra tett szert az akut vagy poszt-akut neurológiai problémákkal küszködő felnőttek ellátásában. A kórház, amelyben dolgozott, egyben sürgősségi klinika is, melynek külön stroke-osztálya van, ahol az agyi érkatasztrófát szenvedett betegeket látják el.

  A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező; csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.

  Stroke-ról beszélünk, amikor az agy — központi idegrendszer — egy részének vagy egyes részeinek a vérellátása megszűnik (agyi infarktus) vagy vérzés (agyvérzés) lép fel. Az esetek 80 százalékában a vérellátás szűnik meg érszűkület, embólia miatt. Agyvérzés az esetek 20 százalékában fordul elő. Mindkét fajtánál az agyi terület elhalása okozza a stroke tüneteit, jeleit és a problémát.

  Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad; lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig.

  „Az osztály vezető főorvosával és kollégáimmal azon dolgoztunk, hogy rögtön kiszűrjük és kezeljük az életveszélyt jelentő állapotot. A stroke-gyanús páciensek esetében a koponya-CT-vizsgálatot sürgősen el kell végezni, lehetőleg az agyi ereket láthatóvá tevő érfeltöltéses vizsgálattal együtt. Csak a CT-vizsgálattal tudjuk eldönteni, hogy agyi infarktust vagy agyvérzést szenvedett-e betegünk. E két lelet ismeretében megállapítható, hogy milyen kezelésre lesz szükség. Szükség van EKG-ra, a nyaki erek ultrahangos vizsgálatára, valamint a laborértékek elemzésére. Nem mindegy, hogy kisér vagy nagyér záródott-e el. Míg a kiserek esetében 4–5 óra, a nagyereknél 6–8 óra áll rendelkezésre, hogy egy dugóhúzóhoz hasonló eszközzel eltávolítsuk a vérrögöt” — tudtuk meg, a doktornő pedig nemcsak a diagnózis felállításával foglalkozott, hanem a kezeléssel is, és a stroke-ot szenvedett betegek hosszú távú kezelését, rehabilitációját is megtervezte. Bár a stroke által okozott károsodás végleges is lehet, nagyon sokan tudnak aktív életet élni a stroke után. Sokan lesznek képesek visszatérni mindennapi tevékenységeikhez és feladataikhoz.

  Változatos kórképek

  Az agyi érkatasztrófát elszenvedett betegek mellett a németországi kórház neurológiai osztályán változatos neurológiai kórképekkel érkező pácienseket látott el — szoros együttműködésben a vezető főorvossal, kollégáival, a hozzá érkező betegek családorvosaival és más szakorvosokkal, hiszen a pontos diagnózis megállapításához gyakran elengedhetetlen a konzultáció, bizonyos esetekben az újraértékelés.

  Olyan nehezen diagnosztizálható idegrendszeri betegségek kezelésében vett részt, mint például a szklerózis multiplex vagy a szintén idegrendszeri panaszokat okozó paraneopláziás szindróma, epilepszia, demencia, Parkinson-kór, polineuropátia, valamint sok olyan páciense volt, aki hosszú ideje fennálló, rendkívül erős, gyakori fejfájás miatt, szédüléssel, egyensúly- és mozgáskoordinációs zavarokkal kereste fel.

  A neurológiai szakrendelésről

  A neurológus feladata tehát a központi és környéki idegrendszer vizsgálata, zavarainak kórismézése és betegségeinek gyógyítása. Hozzá fordulhatunk többek között fejfájással, gerincpanaszokkal, szédüléssel, zsibbadással, különböző fájdalmakkal, remegéssel és más mozgászavarokkal. Az izmok gyengülése, bénulása, a járás, a beszéd zavarai is erre a szakterületre tartoznak.

  A neurológiai szakrendelés keretében a szakorvos először kikérdezi a pácienst jelenlegi tüneteiről, korábbi betegségeiről, a családban előfordult megbetegedésekről, majd áttekinti a korábbi leleteket, ami alapján felállítja a kórelőzményt. Ezt követően állapotfelmérő vizsgálatokat végez. A szakember egyszerű kérdésekkel ellenőrzi a páciens mentális állapotát és beszédkészségét, minimális aktivitást igénylő feladatokkal pedig a mozgás koordinációját, a járást, az egyensúlyt, az izomerőt, illetve a látást és más érzékelési funkciókat. Végül reflexkalapács segítségével ellenőrzi a reflexeket is. Ezek révén megállapítható, hogy idegrendszeri eredetű-e a panasz, és milyen további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához. A neurológus szakorvos a panasz okának feltárásához a leggyakrabban modern képalkotó vizsgálatokat (koponya-MR, gerinc-MR, koponya-CT, gerinc-CT, röntgen), illetve különböző elektrofiziológiai vizsgálatokat rendelhet el, melyekkel vizsgálható az agy (elektroenkefalográfia, EEG), a környéki idegek (elektroneurográfia, ENG), valamint az izomzat (elektromiográfia, EMG) elektromos működése. Mivel bizonyos betegségek genetikai halmozódást mutatnak, ezért laboratóriumi vizsgálatra is sor kerülhet.

  Érdemes felkeresni a neurológus szakorvost, ha makacs fejfájással, szédüléssel, egyensúly- vagy mozgáskoordinációs zavarral, végtagzsibbadással, beszéd- vagy látászavarral, remegéssel, memóriazavarokkal küszködünk, júliustól pedig dr. Nedia Straut neurológus is azon fog dolgozni a népszerű Korall Klinikán, hogy orvosolja a szatmári páciensek idegrendszeri elváltozásait, panaszait. További információkért forduljanak bizalommal a klinika munkatársaihoz a 0361.412.037-es telefonszámon, vagy látogassanak el az intézménybe, az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alá, illetve megtekinthetik a klinika weblapját, a www.clinicakorall.ro oldalt is.

   

  Cookie