×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Ideje az építésnek

2019.05.07 - 08:00
Megosztás:
Ideje az építésnek

Tegnap a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza szervezésében „Ideje az építésnek — Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében” címmel nyílt kiállítás az Iparosotthonban.

Dr. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket a szervezők nevében. Elmondta, hogy a Kárpát-medencei kulturális örökség megújítását célzó program gyümölcsét mutatja be a kiállított anyag. Minden bizonnyal a kövek mellett a lelkekben is bekövetkezik a megújulás.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere kifejtette, hogy eddig is több műemléképület újult meg, remélhetően ezentúl is sok olyan épület fog megújulni, ami részét képezi épített örökségünknek. Az épített örökség mindannyiunk szívéhez és lelkéhez közel áll, hiszen épületeink azt bizonyítják, hogy mi nem a kétezres években csatlakoztunk Európához, hanem ezer éve vagyunk európaiak. Van mit megmutatnunk akár a nyugatiaknak is, hogy példát vegyenek rólunk, hogyan kell ragaszkodni a hagyományokhoz.

Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztosa az európaisággal kapcsolatosan elmondta, hogy három hete megdöbbenve vettünk tudomást a párizsi Notre-Dame tetőszerkezetének a leégéséről, ma pedig már azt halljuk, arról beszélnek a franciák, hogy visszaépítsék-e a visszaépíthetőt, vagy valami újat építsenek a helyére. Mi azt szeretnénk megmutatni, hogy vagyunk annyira európaiak, hogy megőrizzük őseink hitének és alkotásainak a létét.

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója mutatta be a kiállítás anyagát. Arra törekedtek, hogy élményt nyújtsanak a látogatók számára. A Kárpát-medence magyar közösségeit a történelmi idők során számtalan támadás érte, de a pusztulások után mindig talpra álltak, templomaikat, falvaikat mindig újjáépítették. Ezeken a területeken ismét megsemmisülés fenyegeti a hajdan virágzó, de mára már elnéptelenedő gyülekezetek templomait. A magyar kormány, felismerve felelősségét a veszélyeztetett határon túli templomok megmentésében, támogatási rendszert indított határokon túli templomok felújítására. Ennek mára már megvannak a látható eredményei.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója az együvé tartozás és közös értékeink megtartásának a fontosságát szorgalmazta. Dr. Deák Ildikó, a kiállítás kurátora arról beszélt, mennyire fontos, hogy a felújításokkor ne változtassák meg az épületek és az épületrészek jellegét, maradjon meg a maga valóságában az, amit őseink alkottak. A kiállítás helyi partnere a szatmárnémeti Identitas Alapítvány és a Szent István Kör, közreműködő partner a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A kiállítás június 14-ig, hétfőtől péntekig 9 és 13 óra között, pénteken, szombaton és vasárnap 15 és 19 óra között látogatható.

 

 

Elek György

Cookie