×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Nagykároly

Idén nem lesznek nagy fesztiválok Nagykárolyban

2020.05.08 - 15:47
Megosztás :
 • Idén nem lesznek nagy fesztiválok Nagykárolyban
  Nagykárolyban sem szerveznek idén tömegrendezvényeket, így biztos nem lesz megdöntve az a nézőcsúcs, ami a tavalyi 3Sud Est- és a Horváth Tamás-koncert során volt tapasztalható. Bogdan Georgescut, a Nagykárolyi Kulturális és Turisztikai Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.

  Az online térbe költöztették át a versenyeket, rendezvényeket, hogy így próbálják meg lekötni a hirtelen sok szabadidővel rendelkező, de a kreatív programokban szívesen részt vevő gyerekeket. „A lehetőségünkre álló eszközökkel tevékenykedünk — nyilatkozta megkeresésünkre Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális és Turisztikai Igazgatóság vezetője. — Igyekszünk kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, ezért rajzversenyt, legóépítési technikákat igénylő versenyt, főzőversenyt is hirdettünk. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt ezeken, szeretik megmutatni, mi is az, amit alkottak. Meglepő módon alig egy hét alatt több mint 20 kis versenyző jelentkezett a kis séf címért zajló megmérettetésre. Nagyon sok alkotás érkezett a legós építményekkel kapcsolatban is. Összesen 130 remekművet küldtek be a készítők szülei. Látva az érdeklődést, figyelemmel kísérve a közösségi oldalakat arra az elhatározásra jutottunk, hogy a felnőtteket is bevonjuk a játékba: a karantén ideje alatt összerakott puzzle-ökről küldött fotóikat várjuk majd” — mondta Goergescu.

  „Át kell gondolnunk azt is, hogyan indítjuk újra május közepétől a kulturális életet a városban. Vannak elmaradásaink: ott vannak a bérletes színházi előadások, egy évre előre lekötött kiállítási időpontjaink voltak. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezekkel mi lesz. Tervezzük például, hogy a kulturális központ foglalkozásait újraindítjuk, mégpedig az online oktatás módszerével. Ehhez a munkához a kollégák részéről is együttműködést várunk, hiszen nekik is át kell gondolniuk a tevékenységi körüket. Attól azonban tartok, hogy még ha nyár végére vissza is térünk a normális kerékvágásba, bármikor jöhet egy második hullám, amikor ismét a perifériára szorulunk, s az már nem érhet minket felkészületlenül” — fejtette ki az igazgató.

  A nyári fesztiválokkal, programsorozatokkal kapcsolatban Georgescu elmondta, hogy a nagy tömegeket megmozgató előadásokra egészen biztosan nem kerítenek sort.

  „Az elképzelésünk szerint a helyi kulturális csoportjaink számára biztosítunk majd fellépési lehetőséget. Így szerveznénk népzenei, könnyűzenei napot, valamint táncgálát is. Azt sem zárjuk ki, hogy a helyi zenekarok közreműködésével kisebb koncertekre is sort kerítenénk, de egyelőre ez is képlékeny. Annyit fogunk szervezni, amennyit a törvényi szabályozás is lehetővé tesz. Viszont igény van rá, hiszen a városban a vírus megjelenése előtt zajlott aktív kulturális élet sokunk számára nagyon hiányzik” — mondta Bogdan Georgescu.

  Cookie