×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Idős házaspár halt meg Szatmárnémetiben

2019.11.07 - 18:16
Megosztas :
 • Idős házaspár halt meg Szatmárnémetiben

  A tűzoltók és a mentősök is csendes gyilkosnak nevezik a szén-monoxidot, sajnos nem is alaptalanul, hiszen színtelen és szagtalan, teljesen észrevehetetlen, s a tökéletlen égés termeli — ráadásul a mérgezés tüneteit nehéz érzékelni.

   

  November 6-án, pár perccel 20 óra után a 112-es egységes segélyhívón kérték a hatóságok segítségét a Dariu Pop utca egyik tömbházának negyedik emeletén lakó, idős házaspárhoz. A lakásba behatoló katasztrófavédelmisek találtak rá a 76 és 78 éves házaspár holttestére, akik minden valószínűség szerint szén-monoxid-mérgezésben veszítették életüket; ezt támasztja alá az is, hogy a konyhai gáztűzhely két rózsája égett. Az idegenkezűséget teljesen kizáró rendőrök nyomozást indítottak az ügyben a tragédia körülményeinek megállapítása érdekében

  Az eset kapcsán a szakértők hangsúlyozzák: a szén-monoxid-mérgezés jelei annak súlyosságától függenek, éppen ezért nagyon fontos a korai felismerés, mert az tragédiákat előzhet meg. Fejfájás, szédülés, heves szívdobogás, hányinger, hányás — ezek egyértelműen az enyhébb mérgezés jelei, súlyosabb esetekben pedig aluszékonyság, kábulat, görcsök jelentkeznek, de a mérgezett személy kómába is eshet (és esik is sokszor) és életét veszítheti. A katasztrófavédelmisek pedig ismételten felhívják a figyelmet a fűtésre használt berendezések szakszerű beszerelésének, karbantartásának és tisztításának a fontosságára — de ugyanilyen fontos a kémények rendszeres tisztítása és a szellőzés biztosítása is. A szakemberek intenek: ne használjunk fűtésre nyílt lángot (pl. gáztűzhely rózsáit ne égessük) és főleg nem alvás közben! A gáz, olaj és hagyományos fűtőkészülékeket, rezsókat, kályhákat, konvektorokat soha ne módosítsuk, aki pedig a mérgezés legenyhébb tüneteit is észleli, azonnal szellőztessen, menjen ki a szabad levegőre.

  Cookie