×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
27 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Idősen, aktívan, hasznosan, boldogan

2020.01.13 - 15:32
Megosztás:
 • Idősen, aktívan, hasznosan, boldogan

  Nyugdíjba vonulás után az élet nem áll meg. A hirtelen megtöbbszöröződött szabadidőt tartalmasan, hasznosan és élménydúsan is el lehet tölteni. A Szépkorúan is aktívan projekt ezt a szemléletet népszerűsíti a szatmárnémeti idősek körében; a klubtevékenységek tavasszal indulnak.

   

  A lakosság rohamos elöregedése az utóbbi évtizedek egyik legaggasztóbb társadalmi jelensége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a 60 évnél idősebb népesség száma a 2015–2050 közötti időszakban kilencszázmillióról kétmilliárdra, azaz több mint kétszeresére nő majd.

  A 2011-es romániai népszámlálás adatai alapján hazánkban az össznépesség 16,1%-a 65 év feletti, 2060-ra pedig várhatóan 26%-a lesz az. A lakosság akkor minősül elöregedőnek, ha az idősek aránya meghaladja a 12%-ot. Ilyen értelemben demográfiai szempontból Szatmárnémeti lakossága is elöregedőben van, hiszen a népszámlálás adatai szerint a megyeközpont népességének 12,58%-a 65 évnél idősebb. Konkrétan a 102 411 szatmárnémeti lakosból 12 880 szépkorú.

  A várható élettartam meghosszabbodása nem jelenti automatikusan azt, hogy a plusz éveket jó egészségi állapotnak örvendve éljük majd meg. A hosszabb élet gyakran több betegségben eltöltött évet jelent, de bármennyire meglepően is hangzik, mi magunk is tehetünk arról, milyen lesz az életminőségünk időskorunkban. Ha odafigyelünk arra, hogy testileg, lelkileg, szellemileg megfelelően felkészüljünk az öregségre, késleltethetjük vagy akár hatékonyan lassíthatjuk is az idősödés folyamatát. A hosszabb élet ugyanis jelenthet több egészségben, tevékenyen, boldogan megélt évet is.

  Aktív idősödés alatt azt értjük, hogy az idősek minél tovább önellátóak, fizikailag és mentálisan is aktívak maradnak. A munkával töltött évtizedek után a nyugdíjas nem válik inaktívvá, feleslegessé, hanem továbbra is hasznos és értékes tagja a társadalomnak. Ezt a szemléletet nem csak magukban az idősekben, hanem a közösség minden tagjában ki kell alakítani és erősíteni kell, hiszen gyakran az idős szűkebb és tágabb környezete hatására érzi magát feleslegesnek, életét értelmetlennek.

  Mit kell tennünk azért, hogy aktívan idősödjünk meg? Kiemelten fontos az egészségünkre való odafigyelés: az egészséges táplálkozás, a fizikai erőnlét megőrzése érdekében a rendszeres fizikai aktivitás, legyen az séta, sportolás, kirándulás vagy akár tánc. A mentális frissesség megőrzése végett hasznos a tanulás — hiszen nem csak a jó pap tanul holtig, hanem mindannyian —, az olvasás, a különböző társasjátékok. Nélkülözhetetlen a pozitív gondolkodásmód, az optimista életszemlélet. A nyugdíjazás után rendelkezésre álló tömérdek szabadidő lehetőséget ad arra is, hogy az idős felfedezze és kibontakoztassa alkotói készségeit, új területeken próbálja ki magát. Az életkedv szempontjából fontos, hogy a nyugdíjas társadalmilag ne szigetelődjön el, járjon közösségbe, építse, ápolja társas kapcsolatait, hiszen együtt mindig könnyebb és szebb az élet. Az élettapasztalat, az idős által évtizedek alatt megszerzett tudás olyan érték, amely a helyi közösség egésze számára hasznos lehet. Ha az időskort lehet ajándékként és új lehetőségek forrásaként is megélni, miért ne választanánk ezt a szemléletet?

   

  Aktívabb idős évek Szatmárnémetiben is

   

  Az aktív idősödés számára teremt keretet helyi szinten Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) révén, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel való együttműködésben a Szépkorúan is aktívan című projekt megvalósítása által. 2022 júniusáig legalább 124 szatmárnémeti idős küzdi le sikeresen a társadalmi elszigeteltséget a projekt keretében megszervezett, aktivitást ösztönző programokon való részvétel által.

  Az aktív idősödést népszerűsítő és támogató tevékenységek helyszíne a 14-es lakótelepen, a Jiului sétány 64. szám alatt létesülő nappali idősközpont lesz. Jelenleg a beltéri javítási és felújítási munkálatok zajlanak — tájékoztatott a DAS munkatársa, Rus-Schupler Diana, az idősközpont leendő vezetője. A következő hetekben kifestik a termeket, felújítják a padlózatot, a mellékhelyiségeket, majd végül rendeltetésének megfelelően bebútorozzák és felszerelik a központot. Ha minden a tervek szerint halad, húsvét tájékán már indulhatnak is a klubtevékenységek. A központ célja az idősek szabadidejének a kitöltése, az elmagányosodás kiküszöbölése, a saját erőforrások aktivizálása abból a célból, hogy ne érezzék magukat hasztalannak, feleslegesnek, találjanak maguknak elfoglaltságot. Egy igazi szocializációs teret szeretnének kialakítani, melyben sok-sok közös élmény vár majd a szatmárnémeti szépkorúakra — állítja a szakember.

  A 2019 júliusa és 2022 júniusa között megvalósítandó, 2 786 616,39 lej értékű projekt társfinanszírozója a 2014–2020-as Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap. A létesülő idősközponttal kapcsolatos újdonságokról rendszeresen tájékoztatjuk majd olvasóinkat lapunk hasábjain.

  Cookie