×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Igazodni kell a munkaerőpiachoz

2015.09.29 - 10:27
Megosztás:
Igazodni kell a munkaerőpiachoz

A Romániai Vöröskereszt Szatmár megyei fiókszervezete egy, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel közösen lebonyolított pályázat keretében idősgondozói, bébiszitteri és segédápolói szakmákban képzett ki vidéken élő személyeket.

A tegnapi projektzáró találkozót a Vöröskereszt szatmárnémeti, Vlad Ţepeş utcai székhelyén tartották. Mint megtudtuk, az Európai Szociális Alap támogatásával zajlott elméleti oktatás és az azt követő szakmai gyakorlat ingyenes volt. A képzés résztvevőit a tanfolyam befejezését követően a munkahelykeresésben is segítették a szakemberek, akik tanácsokkal is ellátták azokat, akik egyéni vállalkozás létrehozásában gondolkodnak. A pályázat olyan Szatmár megyei személyek képzésére adott alkalmat, akik vidéken élnek, munkanélküliek, és mezőgazdaságból származó jövedelemből tartják fenn magukat. Összesen 338 érdeklődőnek magyarázták el a szakemberek azt, hogy miért is fontos szakmát tanulni, gyakorolni, s hogy miként lehet a folyton változó munkaerő-piaci igényeknek megfelelni. Emellett 272 idős- illetve beteggondozót és bébiszittert sikerült kiképeznie a szatmári Vöröskeresztnek az elmúlt hónapok során. S ami a legfontosabb: 55 személy munkahelyet is talált már magának, és dolgozik.

Fontos az ismeretszerzés

 

Mint Rodica Borlan projektvezető elmondta, azért tartják fontosnak a képzési és továbbképzési programokban való részvételt, mert aki nyitott szemmel jár a világban, tudja azt, hogy rég elmúlt az az idő, amikor valaki ledolgozott egy szakmában, egyetlen vállalatnál negyven évet, s utána nyugdíjba vonult. Felpörgött a világ, s olyan szakmákban kell alapismereteket szerezni, amilyenekre igény mutatkozik. Most, ebben a periódusban az idős- és a gyermekgondozók, valamint a segédápolónők munkája iránt mutatkozik kereslet — tehát ezeken a területeken kell tanítani és felkészíteni az új iránt fogékony és váltani képes embereket.

Karikás Enikő

Cookie