×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Igazságtalan az RCA-piac, korrekció kellene

2021.09.18 - 11:20
Megosztás:
Igazságtalan az RCA-piac, korrekció kellene
Már most sem olyan olcsó mulatság az autóbiztosítás, mint volt a múlt héten, de tovább fognak emelkedni az árak, a szakemberek szerint évi 600 lej alatt nem lehet fizetőképesen gépjármű-biztosítást fenntartani. Van pár anomália, amin szintén változtatni kellene.

Nagy az esélye annak, hogy aki jövőre köt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (RCA) az autójára, évi 800 lej alatt nem fogja tudni megtenni ezt. A brókerek szerint a 350–400 lejért kínált éves RCA volt áron alul felkínálva a vevőknek, évi 600 lej alatt nem lehet fizetőképesen gépjármű-biztosítást fenntartani. A most csődöt jelentett City Insurance és a biztosításfelügyelet által korábban már tőkeemelésre kötelezett EuroIns a brókerek és különböző káresemény-javításban érdekelt szervizek szerint épp erre játszott: alacsony áraival letarolta a biztosítási piacnak ezt a szegmensét, de fizetni ügyvédi felszólítás nyomán sem akart. Ezt a két biztosító illetékesei természetesen cáfolják, a kifizetések késlekedése vagy elmaradása nem üzletpolitikájuk része, hanem időszakos nehézségek eredménye.

Bonus-malus

A biztosításpiaci drágulás azonban lehet, hogy javulást hoz magával a szolgáltatást illetően, hiszen ahogy a mostani rendszer működik, az néhány részletében igencsak igazságtalan. A bonus-malus rendszer például, amelyik arról szól, hogy káresemény nélküli vezetés esetén olcsóbb, káresemény-okozás esetén pedig drágább a kötelező, nem tesz különbséget a káresemény mértékében. Az algoritmus ugyanúgy visszaveti a kedvezménylistán azt, aki miatt 1000 lejes kárt kell a biztosítónak megfizetnie, mint azt, aki tízezer lejes kárt okozott egy sorstársa autójában. Ugyanannyival többet fizet következő alkalommal mindkét sofőr, miközben az egyik komolyabb kiadásokra késztette a biztosítóját, mint a másik. Az új árak mellett ezt a nem korrekt arányosságot is javítania kellene a piaci játékszabályokat alakító biztosításfelügyeletnek.

Direkt kifizetés

Az RCA-t is értékesítő brókerek szerint általánossá, és nem opcionálissá kellene tenni a káresemények direkt kifizetését is, azaz ha valaki vétlen félként vesz részt egy balesetben, a saját biztosítójához menjen a javítást megoldani, ne a vétkes fél biztosítójához. A költségeket aztán a két biztosító a későbbiek folyamán rendezi egymás között. Ma is létezik ez a fajta lehetőség, ám opcionális, és pár tíz, pár száz lejjel többet kell annak fizetnie, aki kéri, érdekes módon épp az olcsó biztosítóknál kerül sokkal többe ez a fajta opció. Ez azért lenne igazságosabb, mert ha valaki drága, piaci árakon dolgozó biztosítónál kötött RCA-t, akkor kapjon ahhoz mért szolgáltatásokat! Mert ugyebár a mostani rendszerben mindenki az olcsó biztosítót választja abból a megfontolásból, hogy úgysem neki lesz vele dolga baleset esetén, és akkor a maga pénzén legyen tekintettel a másik autósra.
 

Princz Csaba

Több biztosított otthon
Az elmúlt hónapban 3,88%-kal, mintegy 1,83 millióra nőtt a kötelező lakásbiztosítási kötvények (PAID) száma a tavalyi szeptemberhez viszonyítva, amikor az aktív kötvények száma 1,76 millióra rúgott — derül ki a Katasztrófák Elleni Biztosítási Csoport (PAID) által közzétett adatokból.
A City Insurance fizetésképtelenné válása miatt módosította a kormány a biztosítottak garanciaalapjáról szóló törvényt
Sürgősségi rendelettel módosította szerdai ülésén a kormány a biztosítottak garanciaalapjáról szóló törvényt.
Bírságeső a City Insurance biztosítónak
Korábban is volt büntetve, de idén már katyóra kapta a bírságokat a mára már csődeljárás alá vont City Insurance. Nemcsak a céget, de a vezetőséget is borsos összegekre büntette a felügyelet.
Cookie