×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
23 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

III. Megyei versíró pályázat országos és nemzetközi résztvevőkkel

2020.05.30 - 14:26
Megosztás:
III. Megyei versíró pályázat országos és nemzetközi résztvevőkkel
Lázári Község Polgármesteri Hivatala, a LiterArt Egyesület és a Hármashatár Egyesület támogatásának köszönhetően immár harmadjára szervezhettük meg versíró versenyünket az ifjú tollforgatók számára a magyar költészet napja alkalmából.

A szervezők: Török Enikő, Lovas Mária Tünde, Fórizs-Kiss Imola és Pălcuş Angéla, valamint a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a lázári Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai, Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős tanfelügyelő és Gál Ilona Gyöngyi anyanyelvi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, a LiterArt Egyesület elnöke.

A pályázatot több korosztálynak hirdették meg: III–IV., V–VI., VII–VIII., IX–X., XI–XII. osztály. A vers témája, formája szabadon választott (rímes, prózavers vagy szabadvers). Egy versenyző két verset küldhetett be.

A versírás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Idén 78 diáktól 156 vers érkezett. Szatmár megye mellett Bihar, Maros, Szilágy, Kovászna megyében, sőt, Magyarországon is tollat ragadtak az ifjak. 39 gyerek küldött verset a III–IV. osztályból és 39 az V–XII. osztályból.

A zsűri tagjai Jánk Károly költő, magyartanár, Poka Mária és Szolomajer Tímea Annamária tanítónők és Heinrich Andrea magyartanár voltak, ők értékelték az alkotásokat.

A III–IV. osztályos tollforgatóknál a zsűri kiemelte az eredeti témaválasztást, a gyermeki vidámságot, a rafinált költői fogásokat, amikor érezni, látni lehetett a verset, mintha festettek volna a szavakkal. A nagyobbaknál megváltozott a témaválasztás, a nyelvkezelés, mást tükröztek a költői képek, megjelentek az időszerű életérzések. Akadtak olykor suta rímek és olyan strófák is, amelyek nem ütötték meg a mércét. Többen használtak elavult költői képeket, nyelvi közhelyeket, giccses gondolatokat. Szatmár megyéből a következő tollforgatók voltak az idei mezőny legjobbjai: III. osztály: I. hely: Tóth Nicole Kyra (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, felkészítő: Mihálka Tünde), II. hely: Schvarckopf Tamás (Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, felkészítő: Blatniczki Cecília), III. hely: Czinka Dóra (Rákóczi Ferenc Általános Iskola, felkészítő: Mihálka Tünde), dicséret: Bakos Zsuzsa (Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, felkészítő: Blatniczki Cecília). IV. osztály: II. hely: Sebő Kata (Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, felkészítő: Papp Fejér Olga), III. hely: Tamba Dániel (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Fülöp Andrea), ugyancsak III. helyezett lett Nagy Jázmin (Mircea Eliade Általános Iskola, felkészítő: Kováts Éva Irén); és két különdíj került kiosztásra: Kátai Dániel Tibor (Börvelyi Általános Iskola, felkészítő: Kátai Annamária) és Török Irisz (Mircea Eliade Általános Iskola, felkészítő: Kováts Éva Irén).

Az V–VIII. osztályosoknál a Szatmár megyei nyertesek: I. hely: Botos Viktória (VIII. osztály, Rákóczi Ferenc Általános Iskola, felkészítő: Tivadar Melinda), II. hely: Dohi Csenge (VII. osztály, Tasnádi Általános Iskola, felkészítő: Mészáros Rita Krisztina), III. hely: Szilágyi Mátyás (VIII. osztály, Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, felkészítő: Huszti Orsolya), dicséret: Szabó Anna Virág (VI. osztály, Vasile Lucaciu Általános Iskola, Nagykároly, felkészítő: Belényi Andrea), különdíj: Ghermán Evelina (V. osztály, Óvári Általános Iskola, felkészítő: Vas Edith).

A IX–XII. osztályosoknál a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból Fazekas Katalin tanárnőnek három XII. osztályos tollforgatója is bizonyított. Besenyődi Judit I. díjat, Szántó Réka III. díjat, Fóris Dávid dicséretet szerzett.

A tavalyi II. helyezett, a nagykárolyi Görcsi László a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum XI. osztályos diákja, Váczy Magdolna tanárnő tanítványa idén is II. lett. A IX. osztályos Schvarczkopf Viktória, Fórizs Enikő tanítványa a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból dicséretet kapott. Különdíj: Szabó Boglárka (X. osztály, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő: Szász Anikó). A legjobb munkák felkerülnek a LiterArt Egyesület honlapjára, leleplezve a titkot, hogy idén milyen stílus és világlátás volt a nyertes. Köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy az ifjak idén is keressék az önkifejezés formáit!

Török Enikő Andrea

Cookie