×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Gong

Ilyen volt eddig, ilyen lesz a színházi évad

2021.01.31 - 08:41
Megosztás:
Ilyen volt eddig, ilyen lesz a színházi évad
A Szatmárnémeti Északi Színház számára is meglehetősen nehezek voltak az elmúlt hónapok, az évadtervezést megannyi bizonytalanság itatta át. Ennek ellenére készülnek produkciók; amíg a társulat nem játszhatott közönség előtt, a színpadon több előadás próbája folyt.

Az évad kezdetén, még szabadtéren mutatta be a társulat Tasnádi István Paravarieté című előadását Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatójának a rendezésében. A produkcióból a tervek szerint előadóteremben játszható változat fog készülni az évad folyamán.
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György és Mihai Raicu Társulata szintén az évad elején mutatta be a Székely Csaba Négy politikai gyerekdarab című írása alapján készült produkciót. Ándi Gherghe rendező kétnyelvű előadást hozott létre, amelyben a négyből három történetet vitt színpadra A 0. kilométerkőnél címmel.
Január 22-én, a magyar kultúra napján mutatta be a társulat a László Miklós nagy sikerű és rendkívül népszerű, Illatszertár című darabja alapján készült előadást. A háromfelvonásos vígjáték rendezője Márkó Eszter, a társulat egykori, de rendszeresen — színészként vagy rendezőként — visszatérő tagja.

Újabb bemutatók


Sajnos a járványügyi előírások nem tették lehetővé, hogy bemutassuk közönségünknek a Conor McPherson darabja alapján színpadra vitt A gát című produkciót Ovidiu Caiţa, az Északi Színház Mihai Raicu Társulatának művészeti igazgatója rendezésében. A bemutató dátuma február 26., péntek.
Folynak az előkészületei a társulat Radnóti-estjének. A pódiumest szereplője Szabó János Szilárd, a társulat legújabb tagja lesz, rendezője pedig Kovács Éva, a Harag György Társulat örökös tagja, illetve művészeti tanácsadóként közreműködik Szugyiczky István szintén örökös tagunk. A „… dögölj meg, dögölj meg hát, világ…” című produkció pontos bemutatási dátuma egyelőre egyeztetés alatt áll.
Szintén stúdió-előadás a Lélegezz! című produkció. A kétszereplős előadásban Frumen Gergő és Moldován Blanka lesz látható. Duncan Macmillan darabjában a Férfi és a Nő azon rágódnak, hogy vállaljanak-e gyereket. Az előadás művészeti tanácsadója Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.
Az évad folyamán kerül sor a 2019/2020-as évre tervezett és előadási főpróbáig jutott produkciónak a bemutatására is. Arthur Miller Az ügynök halála című darabját Bérczes László vitte színre Szatmárnémetiben, Czintos Józseffel, a társulat örökös tagjával a főszerepben.

Bocsárdi, Tagirovsky, Albu


A további tervek szerint az évad folyamán visszatér majd Szatmárnémetibe Sardar Tagirovsky, aki Moliere Don Juan című vígjátékát viszi színpadra, illetve Bocsárdi László egy kortárs darabot, Oleg Presznyakov és Vlagyimir Presznyakov Csónak, avagy előttünk az özönvíz című darabját rendezi meg.
Az évad a tervek szerint Albu István Woyzeck-rendezésével zárul, Nagy Csongorral a főszerepben.
Műsoron marad továbbá a társulat több népszerű előadása: Szőcs Géza kortárs történelmi drámája, a Raszputyin (r.: Sardar Tagirovsky), a klasszikus magyar komédia, a Hippolyt, a lakáj (r.: Bessenyei Gedő István és Bordás Attila), Ray Cooney vígjátékai, a Család ellen nincs orvosság és a Pénz az égből (r.: Lendvai Zoltán). A stúdió-előadások közül műsoron marad a Dragomán György írásai alapján színpadra vitt Vasvonó (r.: Frumen Gergő) és Jordi Galceran nevettető vígjátéka, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (r.: Csábi Anna), illetve Tóth-Máthé Miklós Én, Károli Gáspár című monodrámája Varga Sándorral a főszerepben. A gyermekeknek szánt nagyszínpadi előadások közül műsoron marad David Walliams Gengszter Nagyija Nagy Regina rendezésében.

Brighella Bábtagozat


A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az idei évben már bemutatta a Benedek Elek meséje alapján színpadra vitt Az égig érő fa című előadást (r.: Nagy Regina), illetve zajlanak az előkészületei a Cérnácska, szabócska című előadásnak, melynek írója és rendezője Nagy Regina. A folytatásban a bábtagozat az Ihók és Mihók és más bolondságok című előadást is bemutatja. G. Szász Ilona írását Bartal Kiss Rita viszi színre Szatmárnémetiben.
A bábtagozat műsoron tartja a Ciróka című babaelőadást Bandura Emese tagozatvezető rendezésében, illetve a Dániel András kufli-meséi alapján létrehozott Egy kupac kufli című előadást Rumi László rendezésében. Műsoron marad továbbá A kiskakas gyémánt félkrajcárja (r.: Nagy Regina), a Szélszabadító (r.: Bartal Kiss Rita), a Mosó Masa mosodája (r.: Sramó Gábor), a Tündérpereputty (r.: Nagy Regina) és a többszörösen díjazott Ende-mese, a Történet a tálról és a kanálról (r.: Schneider Jankó) című bábelőadás is.

Fotó: Czinzel László

Több nézőt fogadhatnak
A járványhelyzet enyhülésével, az esetszámok csökkenésének köszönhetően a színházban félházzal játszhatják az előadásokat, tájékoztat a Harag György Társulat.
Májusban újra várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részleges feloldása után májusban ismét várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden az MTI-vel az intézmény.
A Harag György Társulat májusi műsorterve
A Harag György Társulat májusra tervezett műsorterve:
Cookie