×
2020. 10 22.
Csütörtök
Előd
6 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Ingyenes lett a gázbevezetés

2020.10.16 - 12:20
Megosztás:
Ingyenes lett a gázbevezetés
Megszavazta a parlament, ellenjegyezte Iohannis, megjelent a Hivatalos Közlönyben: nem kell fizetni a gázbekötésért, és hamarosan a villanyhálózatra csatlakozni is ingyenes lesz.

Óriási kiadástól, kilincseléstől és hosszas várakozástól mentesülnek azok, akik ezentúl fognak a gázvezetékre rácsatlakozni, egy nemrég meghozott kormányhatározat értelmében a földgázelosztó cégnek ingyen kell elvezetnie a telekhatárig a gázvezetéket. A határozat nyomán az október 14-ei 942-es számú Hivatalos Közlönyben az energiafelügyeleti hatóság (ANRE) elfogadó rendelete is megjelent, s ezzel véget ért a szabályozás életbelépéséhez vezető procedúra. Ez érvényes újonnan épülő és régóta meglévő hálózatra való csatlakozás esetén is.
Sajnos Romániában megszokott dolog, hogy egy ingyenességről szóló rendeletnek vannak kisbetűs részei is, amelyekből kiderül, hogy egy ingyenes szolgáltatásnak vannak nem ingyenes részletei is, de Bende Sándor RMDSZ-es parlamenti képviselő, ipari bizottsági alelnök szerint ez esetben ez nincs így. Egy pontosan kidolgozott, egyértelmű határozatról van szó, mutatott rá Bende, a folyamatnak teljesen ingyenesnek kell lennie a leendő fogyasztó számára a papírmunkától kezdve az előkészítő munkán át a befejezésig. Ugyanakkor nem titok, hogy a földgázelosztó cégek — mint amilyen például a Delgaz Grid — megpróbálnak majd kiskaput keresni a jogszabályban, de ha találnak ilyet, akkor az ipari bizottság tagjai, majd a parlament be fogja csukni ezeket.
A cégek ellenkezése érthető, mert voltak esetek, amikor 10–35 ezer lejeket kértek el egy-egy hálózatra csatlakoztatásért, így óriási bevételektől esnek el, ha ezentúl ingyen kell az ilyen jellegű munkálatokat elvégezniük.
A „semmi sincs ingyen” örök igazságnak megfelelően valójában ez a munka sem lesz ingyen elvégezve, a bekötéseket beruházásként fogják elszámolni a földgázelosztók, és a működési szabályzatuknak megfelelően ezeket a költségeket beépíthetik a földgázszállítás árába, 5–20 év alatti megtérüléssel. Ám Bende szerint ez még egyszázalékos gázáremelést sem jelenthet majd, hiszen a hálózatbővítés, -modernizálás és -karbantartás mellett töredékösszegeket jelent a magánházak és -telkek hálózatra kötése. A fogyasztóknak viszont óriási segítség a határozat, hiszen eddig nemcsak hogy horribilis összegeket kellett fizetni egy párméteres bekötésért, de éveket kell várni is ilyesmire, és ez a dolog harminc éve sem változott jó irányba semmit.
Hasonló módosítás lesz bevezetve a villanyáram-elosztók esetében is, tette még hozzá Bende, pontosítani kell a jogszabályon, de az RMDSZ képviselői és szakbizottsági tagjai szeretnék ezt a szabályozást jövő héten a plénum elé vinni, hogy a villamosenergia-hálózatra is ingyen lehessen csatlakozni.

Princz Csaba

 

Igényelhető a fűtéstámogatás
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Szociális Igazgatóságon (DAS) október 15-től lehet benyújtani a téli időszakra vonatkozó fűtéstámogatáshoz szükséges iratokat, a novemberi hónapi támogatás esetében legkésőbb október 30-ig.
Tűzifában nincs hiány
Tavalyhoz képest alig drágult a téli tüzelő, bár kicsit olcsóbbnak kellene lennie, mert elég nagyok a tűzifának való készleteik a szatmári erdészeteknek. A hasogatott bükk a legdrágább.
Jó tanácsok a fűtési szezonra
A hűvösebb idő beköszöntével minden bizonnyal sok Szatmár megyei háztartásban elgondolkodtak azon, hogy itt az ideje elkezdeni fűteni, de van néhány dolog, amire oda kell figyelni.
Cookie