×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Jegyzet

Intelligenciák harca

2019.10.17 - 14:32
Megosztás:
 • Intelligenciák harca

  Az idő múlásával az embert egyre több kérdés foglalkoztatja, s a legtöbb kérdésre néha más kérdések adják meg a válaszokat. A feltett kérdésekre adott vagy kapott válaszok mindig az emberek, a kérdezők és a válaszadók intelligenciáját fejlesztik, ezét meghatározó szerepet tölt be az, hogy az ember mennyit kérdez, és egy idő után mennyi kérdésre tud választ adni. Ezért szokás mondani, hogy intelligencia kérdése az, hogy valaki hogyan nyilvánul meg akár a legszűkebb körökben, a legbizalmasabb társai között, otthon a családjában vagy éppen csak házastársával, gyermekével. Mert az intelligenciával rendelkező ember nem tesz különbséget a viselkedésében, ha a legrangosabb eseményen, a legbefolyásosabb személyekkel van együtt, vagy éppen csak otthon, a társával elheveredve a kanapén. Mert az igazi, kialakult jellem van olyan erős, hogy a legerősebb belső vagy külső negatív nyomásra sem tud megváltozni, az intelligens ember semmilyen hatásra nem tud kivetkőzni önmagából.

  Különös korban élünk — bár sokan azt mondják, nem különös, hiszen egy változó kor olyan szakasza ez, amikor a hagyományos formák már letűnőben vannak, az újak pedig még nem alakultak ki. Sokan attól tartanak, hogy

  olyan hatékony új technológiákat fejleszt ki az emberiség, amelyekkel félő, hogy az ember elpusztíthatja önmagát. Ez a fajta önpusztítás nem azt jelenti, hogy elpusztul az emberiség, hanem azt, hogy egy olyanfajta viselkedési forma alakul ki, ami már nem a klasszikus emberre jellemző, hanem a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eredményeként maga az ember is gépiessé és mesterségessé válik. Mindez oda vezet, hogy az embert az ember által kitalált és legyártott gépek fogják irányítani és felügyelni.

  Lehetséges-e, hogy oda jusson az ember, hogy átadja magát a gépeknek? A már említett intelligenciakérdés itt is meghatározó szerepet játszik. Az az ember, aki nem törekszik a tárgyi tudásra, hanem minden feladatát a gépekkel igyekszik elvégeztetni, egy idő után valóban a gépek rabja lesz, képtelen lesz a saját ismereteire alapozni, bele kell nyugodnia abba, hogy az ő kényelme a mesterséges intelligencia eredményeire épül. Az egyéni tudással, a felhalmozott intelligenciával rendelkező embernek nem kell félnie, hogy gépek fognak majd uralkodni felette, mert ő attól ember, hogy a gépek felett áll. Ez az embertípus nem csak tudásra alapuló intelligenciával rendelkezik, hanem érzelmi világa is tökéletes. Mert az ember csak addig ember, amíg érzelemvilága gazdag, amíg tud érezni, szeretni, vágyakozni, átélni a testi-lelki örömök szépségét és jóságát. Valahol ilyen szinten lehet beszélni arról, hogy a mesterséges intelligencia sokat segít az ember számára, de az nem kerekedhet felül az érzéseken és egyéni tudásra alapuló intelligencián. Az erőszak, a durvaság, a hangos megnyilvánulás és a csúnya beszéd állati tulajdonság, az ember legfőbb tulajdonságai a jóság és a szeretet.

  Cookie