×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Iohannis: a koronavírus-világjárványt a félretájékoztatás járványa súlyosbította az elmúlt időszakban

2021.10.04 - 13:09
Megosztás:
Iohannis: a koronavírus-világjárványt a félretájékoztatás járványa súlyosbította az elmúlt időszakban
A koronavírus-világjárványt a félretájékoztatás járványa súlyosbította az elmúlt időszakban - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a fővárosi Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szervezett tanévnyitó ünnepségen.

Az államfő azt mondta beszédében: a tudományos alapot nélkülöző vélemények és a közösségi médiában szándékosan terjesztett álhírek gerjesztette félretájékoztatási kampány eredményeként hosszú évek orvosi képzését és gyakorlatát kérdőjelezi meg az emberek egy része. Az álhírek járványszerű terjedése kétségbe vonta az évek során tökéletesített módszerekkel előállított vakcinák hatékonyságát. Mindez fölöslegesen megterheli az orvosok amúgy is nehéz munkáját.

'A vakcina a leghatékonyabb eszköz a világjárvány hatásainak korlátozására, és ez továbbra is tény, függetlenül egyesek vagy mások véleményétől. Nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy az emberek tudatosítsák, az orvosi és gyógyszerészeti kutatás a többi területnél is nagyobb tudományos szigoron, az adatok aprólékos ellenőrzésén és a páciensek folyamatos nyomon követésén alapul" - hangsúlyozta Iohannis, és hozzátette, ily módon lehet elérni, hogy a tényeket vitathatatlanná tegyük.

Az államelnök emlékeztetett, hogy a Képzett Románia projekt egyik nagy célkitűzése 'a funkcionális és tudományos analfabetizmus jelentős csökkenése'.

'Célunk, hogy növeljük a kötelező oktatásban résztvevők azon képességét, hogy hiteles forrásokból szerezzenek információkat, és különbséget tudjanak tenni az ellenőrzött információk és a spekulációk között' - mondta Iohannis, nyomatékosítva, hogy 'a legújabb tudományos újítások megértése és elsajátítása kötelező feltétele annak, hogy Románia gyorsan fejlődjön, és nagymértékben csökkentse a magasan fejlett országoktól való lemaradását".

'Az innovációt életünk minden területére, a társadalomba, a gazdaságba és természetesen az oktatásba is be kell építenünk" - szögezte még le az államelnök.
AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Gyakoribb a szorongás és a depresszió
Dr. Tallian Cristian pszichiáter arról nyilatkozott lapunknak, hogy a járványidőszakban megnőtt a szorongásos és a depressziós megbetegedések száma, ami nehezen kezelhető, hiszen a gyerekek szinte átörökölik a betegséghez vezető forrásokat a felnőttektől.
Cookie