×
2020. 11 25.
Szerda
Katalin
0 °C
Derült
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Iohannis: az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni

2019.09.27 - 10:45
Megosztás:
Iohannis: az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni

Az utóbbi időben a román emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg viselkedni — mondta Klaus Iohannis csütörtökön New Yorkban EU.RO – Nyílt párbeszéd Európa jövőjéről című könyvének bemutatásán.

Az eseményen megkérdezték Iohannistól, miért olyan gyakoriak a tüntetések Romániában. Az államfő azt mondta, az 1989-es forradalom után az emberek jobb életre, az életszínvonal jelentős emelkedésére számítottak, sokak elvárásai azonban nem teljesültek, aminek részben az az oka, hogy a kormányzás nem volt elég hatékony.

„Ebben az elégedetlenségben azonban én olyan jeleket is látok, amelyeket pozitívnak értékelek. A román társadalom meghaladta az amorf állapotot, élénkké vált, jelen van, hangot ad elvárásainak, és amikor nagyon rosszul mennek a dolgok, az emberek készek utcára vonulni” — fogalmazott.

A 2017-es nagyszabású megmozdulások kapcsán az elnök kifejtette, az emberek nagyon nagy számban vonultak utcára, és a hosszan tartó tüntetések eredménnyel jártak, hiszen a kormány visszavonta a vitatott sürgősségi rendeletet, amely az állampolgárok elégedetlenségét kiváltotta. „Az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni” — hangoztatta.

Hozzátette, az elmúlt években végzett közvélemény-kutatások nagyfokú elégedetlenségről árulkodnak, aminek egyik oka a rossz kormányzás.

„A rossz kormányzás, amely az elmúlt két évben a kormánytöbbségnek az igazságszolgáltatás ellen intézett intézményesített támadásaihoz, a közintézmények elhanyagolásához vezetett. Nagyon sok rokon, ismerős került kulcspozícióba, mert megfelelő pártkönyvvel rendelkeztek, és mindez a közszolgáltatások jól érzékelhető leépüléséhez vezetett. Ez világosan meglátszott az európai parlamenti választásokon is, amelyeken a kormánypárt nagyon gyenge eredményt ért el” — nyomatékosította.

Könyvének címe kapcsán Klaus Iohannis azt mondta, azt szerette volna érzékeltetni, hogy Románia és Európa elválaszthatatlan egymástól. „Én személy szerint megrögzött Európa-párti, megrögzött transzatlantista vagyok” — fogalmazott.

AGERPRES

Cookie