×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Iohannis az USA-ba látogatott

2019.08.21 - 11:11
Megosztás:
Iohannis az USA-ba látogatott

Klaus Iohannis román államfő bejelentette kedden, hogy a washingtoni munkalátogatása minden bizonnyal fellendíti a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerséget.

 

Arra a kérdésre, hogy a washingtoni látogatása döntően befolyásolja-e majd a romániai elnökválasztás eredményeit, Iohannis így válaszolt: 'Nem tudom, ha befolyásolni fogja a romániai elnökválasztások eredményeit, azonban biztosan fellendíti a stratégiai partnerséget'.

 

A Donald Trump amerikai elnökkel való találkozót követően, Románia washingtoni nagykövetségén adott sajtónyilatkozatában Iohannis kijelentette, ismét meghívta az amerikai elnököt Romániába, és Trump azt válaszolta, hogy szívesen látogatna el az országba.

 

'Reméljük, hogy a közeljövőben ez meg is történik. Vagyis az USA-ban esedékes választások után, hogy realisták legyünk' - mondta Iohannis.

 

Klaus Iohannis egy töltőtollat adott ajándékba Donald Trumpnak washingtoni munkalátogatása alkalmával.

 

A román államfő pedig egy Make Romania great again (Tedd naggyá ismét Romániát) feliratú sapkát kapott ajándékba Donald Trumptól.

 

Közös nyiltkozat

 

Közös nyilatkozatot fogadott el kedden Klaus Iohannis román államfő és Donald Trump amerikai elnök, amelyben az Amerikai Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Romániát a Visa Waiver programba való felvételére irányuló erőfeszítései kapcsán.

A dokumentumban leszögezik, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítésével új lehetőségek nyílnak a biztonság növelésére, a fejlődésre és a jólétre, illetve a közös kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésre.

A nyilatkozat felidézi az 1989-es forradalmat, és kitér Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulójára is.

"Országaink közösen kitartó erőfeszítéseket tettek haderőink korszerűsítése és a NATO keretében a méltányos tehermegosztás kapcsán tett vállalásaink teljesítése érdekében. Katonáink vállvetve harcolnak a szabadság védelme és a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében, beleértve a Fekete-tenger térségét is, amely stratégiai jelentőséggel bír a transzatlanti biztonság tekintetében. Ugyanakkor el akarjuk kerülni azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek az 5G távközlési hálózattal kapcsolatos kínai befektetésekkel járnak" - áll a dokumentumban.

Ennek szövege ugyanakkor leszögezi: mind Románia, mind az Amerikai Egyesült Államok elismeri, hogy az energetikai biztonság nemzetbiztonsági kérdés.

"Hangsúlyozzuk ellenvetésünket az Északi-Áramlat 2 és más olyan projektekkel szemben, amelyek energetikai szempontból függővé teszik szövetséges és partnerországainkat Oroszországtól. Románia földgázforrásai hozzájárulhatnak országaink jólétének növeléséhez, illetve Európa energetikai biztonságának megerősítéséhez" - mutat rá a nyilatkozat.

A dokumentum kitér arra is, hogy a jogalkalmazás és a korrupció elleni küzdelem terén a két ország között fennálló kiváló partnerség alapja az elköteleződés a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás mellett, amelyeket a román nép is támogat.

"Hangsúlyozzuk, hogy a jó kormányzás képezi közös jólétünk és biztonságunk alapját" - áll a nyilatkozatban, amelyben a felek elkötelezik magukat a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat megerősítése és a befektetések ösztönzése mellett.

Cookie