×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Iohannis részt vesz kedden az Európai Tanács ülésén

2019.05.24 - 19:00
Megosztas :
 • Iohannis részt vesz kedden az Európai Tanács ülésén

  Klaus Iohannis államfő részt vesz kedden Brüsszelben az Európai Tanács informális ülésén.

  Az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye szerint a napirenden a május 23-a és 26-a közötti európai parlamenti választások kiértékelése szerepel. Az európai vezetők a választási eredmények fényében előzetes megbeszélést folytatnak az európai intézmények vezetőinek kijelöléséről.

  Az alapszerződés értelmében az Európai Tanács (ET) elnökét, két és fél éves, egyszer megújítható mandátumra a Tanács tagjai minősített többséggel választják. A jelenlegi elnök mandátuma november 30-án jár le.

  Ugyancsak az Európai Tanács, a választások eredményének figyelembe vételével, minősített többséggel terjeszti elő javaslatát az Európai Parlamentnek (EP) az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére. Az EB elnökét a parlament választja meg tagjainak abszolút többségével. Amennyiben a jelölt nem szerzi meg a szükséges szavazatszámot, az ET egy hónapos határidővel egy másik jelöltet kell hogy a parlament elé terjesszen.

  A Tanács, a megválasztott elnökkel egyetértésben javaslatot tesz a Biztosok Kollégiumára.

  Meghallgatásuk után a Bizottság elnökéről, az EU külpolitikai főképviselőjéről, és a Bizottság többi tagjairól az Európai Parlament szavaz. A hivatalban lévő EB mandátuma október 31-én jár le.

  Az Európai Unió külpolitikai főmegbízottját az Európai Tanács nevezi ki. A jelenlegi főmegbízott mandátuma október 31-án jár le.

  Cookie