×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Iohannis: Rövidesen csatlakozunk a schengeni övezethez

2019.05.09 - 16:15
Megosztas :
  • Iohannis: Rövidesen csatlakozunk a schengeni övezethez

    Románia "rövidesen" a schengeni övezet része lesz, és az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmustól (MCV) is "megszabadul" - mondta csütörtökön Nagyszebenben Klaus Iohannis államfő.

    Az EU-csúcsra való érkezésekor az elnök rámutatott, számtalan tárgyalást folytatott már az európai vezetőkkel Románia schengeni csatlakozásáról, a nap folyamán is egyeztet még a témáról, "de nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt elképzeljük". "Sajnos vannak politikusaink, akik támadják az igazságszolgáltatást, vannak politikusaink, akik támadásokat intéznek még az európai intézmények ellen is. Így ahelyett, hogy előre haladnánk és befogadnának bennünket például a schengeni övezetbe, viták vannak a romániai jogállamisággal kapcsolatban, és ezeket a vitákat nyilván azok a politikusok váltották ki, akik egyebeket akarnak, nem az ország javát szolgálják" - fogalmazott.

    Iohannis hangsúlyozta, a román állampolgárok európai állampolgárok kívánnak maradni. "Megígérem önöknek, hogy azok is maradunk, és azt is megígérem, hogy rövidesen - valószínűleg nem ma, de rövidesen - csatlakozunk a schengeni övezethez és az MCV-től is megszabadulunk" - nyomatékosította a román államfő.

    Cookie