×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Írók és újságírók egy asztalnál

2019.09.07 - 07:21
Megosztas :
 • Írók és újságírók egy asztalnál

  Tegnap az Iparosotthonban kezdetét vette a Kárpátok Koronája elnevezésű rendezvény, amelyen írók és költők felolvastak, előadásokat hallgattak meg, és időszerű dolgokról tanácskoztak.

  A rendezvényt László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója nyitotta meg, aki ismertette, hogy a Kárpát-medence több országából érkeztek költők, írók, újságírók és lapszerkesztők. A rendezvény a Szatmár Megyei Tanács támogatásával jött létre, a résztvevőket Pataki Csaba elnök köszöntötte. Elmondta, hogy alig egy hét telt el azóta, hogy azoknak az országoknak a gazdasági szakemberei, amelyekből most a szellemi élet képviselői érkeztek, egy információs kapcsolatrendszert hoztak létre a gazdasági kapcsolatok megerősítésére. Pataki úgy látja, hiába javul az infrastruktúra, hiába épülnek a házak, ha azokat nem töltik meg szellemi termékekkel is. Fontos az írók, újságírók és a művészek munkája, hiszen ők a jelenkor krónikásai, az ő munkájukból tudják majd meg az utánuk jövők, hogyan éltünk ebben az időszakban. Remélhetőleg egy kiváló szellemi műhely fog kialakulni, ahol sor kerül majd eszmecserékre, melyek végén kialakul majd egy konszenzus akkor is, ha bizonyos kérdésekben eltérők a vélemények.

  Felitian Pop, az Észak-erdélyi Írók Egyesületének elnöke az elmúlt száz évben megjelent Szatmár megyei lapok jelentőségéről beszélt. A múlt században csak nyomtatott sajtó létezett, emiatt felértékelődött annak a szerepe, politikai pártok, civil szervezetek, valamint egyesületek és szövetségek igyekeztek szerepelni a sajtóban, azon keresztül eljuttatni üzeneteiket az olvasókhoz. A politikai pártok számára is fontos volt a sajtóban való jelenlét, hiszen választások előtt ily módon is tartották a kapcsolatot a szavazópolgárokkal. Felitian Pop kitért arra, hogy Szatmár megyében 1919-ben Satu Mare néven jelent meg az első román nyelvű lap, aminek az indulása nem volt egyszerű, de napjainkban is használt forrás lett.

  A továbbiakban előadások hangzottak el a szatmári román sajtóról. A rendezvény ma tíz órától Erdődön folytatódik.

   

  Elek György

   

  Cookie