×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Nagykároly

Iskola a digitális írástudás korában

2019.10.21 - 07:30
Megosztás :
 • Iskola a digitális írástudás korában

  Neves hazai és magyarországi szakemberek előadásait hallgathatták meg szombaton azok a Szatmár megyei pedagógusok, akik részt vettek A digitális pedagógia alkalmazásának lehetőségei az oktatásban címmel megtartott konferencián Nagykárolyban.

  Milyen eszközök segítik a pedagógus munkáját abban az évszázadban, amelyikben már szinte minden a digitális írástudásról szól? — többek között erre a kérdésre is keresték a választ a konferencia résztvevői, akik a témához kapcsolódó érdekes előadásokat is meghallgathattak neves hazai és magyarországi szakemberek tolmácsolásában.

  A digitális pedagógia alkalmazásának lehetőségei az oktatásban elnevezésű szakmai fórum helyszínéül a Nagykárolyi Városi Színház szolgált szombat délelőtt.

  Szatmár megye egész területéről érkeztek ide a pedagógusok, tanárok, tanítók, hogy meghallgatva az előadásokat, a kapott információkat a későbbiekben munkájuk során is felhasználhassák azokat.

  Magyarország kormánya volt a főtámogatója a rendezvénynek, amelyet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervezett a megyei tanfelügyelőség támogatásával.

  Póti Eduárd János, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója volt a rendezvény házigazdája, aki köszöntőjében elmondta, hogy nagyon örül, hogy ilyen sokan részt vesznek az eseményen.

  Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy Nagykárolyban tartják meg ezt a konferenciát.

  „Tiszteletre méltó dolog, hogy rászánják a szombati napjukat a tanulásra, hiszen még önök is hajlandók tanulni. Mindenki mondja, úgyhogy valószínűleg igaz is, hogy a digitalizációtól nem tudunk szabadulni. Valószínű, hogy valamikor csak megáll ez a digitalizáció, mert ha ilyen ütemben halad tovább, hamarosan már nem csak polgármester nem kell, hanem tanár sem, mert mindenki csak a telefont és a táblagépeket fogja nyomkodni, és minden magától működik majd. Én nem szeretem ezt a digitalizációt, mert szerintem így elvesztjük az emberi kontaktust egymással” — mondta a polgármester, aki jó munkát kívánt a jelenlévőknek.

  Călin Durla megyei főtanfelügyelő beszédében először is köszönetet mondott Szejke Ottília szaktanfelügyelőnek, aki kezdeményezője volt ennek a szakmai egyeztetésnek. Szükség van az ilyen jellegű konferenciákra, mivel a digitális korszak olyan generációt termelt ki, amelynek tagjaival a tanároknak is lépést kell tartaniuk, már az okos eszközök használatának tekintetében. A főtanfelügyelő elmondta, hogy reméli, az ilyen jellegű fórumok segítenek abban, hogy a tanárok visszanyerjék a diákok figyelmét, és hogy az okos eszközöket az oktatás minőségének a javítására használhassák.

  Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke mindenkinek megköszönte a jelenlétet, kiemelve a szervezőcsapat munkáját.

  „Egyet kell értenem az előttem szólókkal: a polgármester úrral abban, hogy fontosak a közvetlen emberi kapcsolatok, a főtanfelügyelő úrral pedig abban, hogy lépést kell tartanunk az újításokkal. A magam részéről azt gondolom, hogy azért vagyunk itt, hogy arról beszéljünk, hogyan tudnánk közelebb hozni magunkhoz azon ifjú generációkat, amelyeket tanítunk” — mondta.

  Ezután Demeter Emőke, a nagyváradi Partiumi Oktatási és Módszertani Központ vezetője következett a felszólalók sorában. A szakember örömmel fogadta el a meghívást az alkalomra, s mint mondta, nagyon érdeklődőnek és lelkesnek tartja Szatmár megyei pedagógus kollégáit.

  „Örülök, hogy ezt a várost választották a konferencia helyszínéül a szervezők, hiszen a vidéki városokra, az ott dolgozó pedagógusokra szintén oda kell figyelni. Kedves hely számomra Nagykároly, hiszen fontos irodalmi kötődései vannak, s én irodalomtanárként nem tudok elvonatkoztatni ezektől” — mondta.

  A köszöntőket követően a jelenlévők meghallgathatták dr. Főző Attila, a budapesti Digitális Pedagógiai Módszertani Központ képviselőjének szakmai előadását, majd az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának szakembere, dr. Lehmann Miklós következett.

  A Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének képviselője, dr. Buda András előadását követően a jelenlévők egy fórumbeszélgetéssel zárták a konferenciát, amelyen az elhangzottakról, illetve tapasztalataikról is lehetőségük volt kérdezni. Ennek az egyeztetésnek a moderátora dr. Frigy Szabolcs, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti kihelyezett tagozatának az egyetemi oktatója volt.

   

   

  Cookie