×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Vidék

Iskolabuszok vannak, sofőrt találni nehezebb

2018.10.10 - 15:05
Megosztás:
Iskolabuszok vannak, sofőrt találni nehezebb

Szatmár megyében 111 működő iskolabusz van jelenleg, a községek többsége boldogul is velük, viszont vannak olyan települések is, ahol egy megbízott cég szállítja a diákokat reggelente az iskolába. Az iskola-összevonások miatt iskolabuszra lesz majd szükség.

Három éve, 2015-ben kaptak utoljára iskolabuszokat a Szatmár megyei iskolák, jelen pillanatban 111 buszt tart számon a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, ezek közül három 28+2 személyes, kettő 8+1 férőhelyes, míg 106 jármű 16 személy szállítására alkalmas.

A buszok egy része 10–12 éves, vannak fiatalabbak is, a legújabb járművek pedig három éve érkeztek, ennek megfelelően a buszok állapota is változó, a régebbiekben már nagyon sok megtett kilométer van, sőt, amelyek hosszú időn keresztül voltak kénytelenek földes úton járni, azokat ideje volna már nyugállományba helyezni, hiszen fenntartási költségük is nagyon magas. Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő lapunknak elmondta, hogy egyelőre nincs kilátásban, hogy újabb iskolabuszok érkeznének, így minden községnek azokkal a járművekkel kell megoldania a diákok ingáztatását, amelyek a rendelkezésére állnak. Vannak viszont olyan községek is, ahol az iskolabusz mellett már külön céget is megbíztak a diákok szállításával, vagy azért, mert az iskolabuszok kapacitása nem elegendő, vagy bár busz van, nincs aki vezesse, vagy egyszerűen olyan rossz állapotba kerültek a járművek, hogy kifizetődőbb külső segítséghez folyamodni, mint azokat fenntartani.

Kallós szerint sokszínű problémákkal néznek szembe a megyei önkormányzatok és tanintézmények, s ezekre nincs is egységes megoldás.

Az egyik leggyakoribb probléma a sofőrhiány, ami az alacsony bérezésnek köszönhető. Egy D-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező buszvezető sokkal szívesebben jelentkezik egy nagyobb vállalat sofőri állására, mint hogy minimálbérért naponta többször a diákokat fuvarozza.

Mivel a gyereklétszám csökkenése miatti tanintézmény-összevonások egyre több ingázót generálnak, évről évre egyre több iskolabuszra lenne szükség, magyarázta Kallós. Az jól látszik, hogy igény mindenképpen lenne rá, viszont embert kell találni, aki elvezesse a buszt, ami nem könnyű feladat a hivatalok számára. Éppen ilyen helyzet alakult ki Kolcs községben is, ahol bár 2 iskolabusza is van a községnek, mégis csak egyet használnak, és inkább egy megbízott cég fuvarozza a gyerekeket. Domokos Sándor polgármestertől megtudtuk, hogy már második éve, hogy a község két iskolabuszából csak egyet használnak rendszeresen, ez a jármű azt az 52 óvodást szállítja, akik vagy a szamoskrassói magyar, vagy a kiskolcsi román tagozatos óvodába mennek. A másik iskolabusz használaton kívül van, ugyanis annak ellenére, hogy sokszor meghirdették az állást, nem találtak sofőrt, aki dolgozzon rajta. Így a község 212 ingázó diákját egy megbízott cég szállítja egy nagy autóbusszal, ami úgy tűnik, jól beválik, és a polgármesteri hivatal tapasztalatai szerint költséghatékonyabb is, mint korábban a két iskolabusz fenntartása.

„Amíg két iskolabusszal kellett boldogulnunk, nem győztük szállítani a gyerekeket, nagyon sokan vannak, de két 16 személyes mikrobusszal nagyon sokszor kellett fordulni, sőt, olyan periódus is volt, amikor az órakezdéseket is el kellett tolni, hogy minden diák időben beérjen. Idén már második éve, hogy egy külsős cég busza szállítja az iskolásokat, ami minden tekintetben hatékonyabb megoldásnak bizonyul” — magyarázta lapunknak Domokos.

Halmi községben szintén két iskolabusz van, viszont Incze Lajos polgármester elmondása szerint egyelten probléma van velük, mégpedig az, hogy nagyon kicsik. Mindkét jármű 16+1 férőhelyes, de nagyobbakra volna szükség, hiszen úgy Nyírestanyáról, mint Halmihegyről és Tamásváraljáról is több gyerek érkezik, ezért kétszer kell fordulniuk a buszoknak. A fenntartási költségük sem alacsony, ugyanis a nyírestanyai úton sokáig volt egy 4 kilométeres szakasz, amely csak nemrég lett leaszfaltozva, s az is nagyon megviselte az ott rendszeresen közlekedő járművet, ami ráadásul nagyjából 7 éve áll már az iskola szolgálatában.

Szamosdobon Bartha József alpolgármester elmondása szerint viszonylag gördülékenyen megy a gyerekek ingáztatása, négy településről érkeznek a diákok a községközpontba, ezt pedig két iskolabusszal valósítja meg a polgármesteri hivatal. „Sofőreink vannak, ami pedig a legfontosabb, hogy az utaztatás miatt egyetlen diákunk sem hiányzott az iskolából az elmúlt tanévek során. Legutóbb 2015-ben egy 28 férőhelyes járművet kapott az önkormányzat, a másikat valamivel régebben. Mióta az útjaink is le vannak aszfaltozva, már ez is könnyíti a diákok ingáztatását” — nyilatkozta szerkesztőségünknek Bartha József.

Ami a lázári diákok utaztatását illeti, Lengyel István polgármester szerint nincs gond, s igaz, hogy csak egy 16 személyes iskolabusszal gazdálkodik a község, mégis gördülékeny az utaztatás. „Van egy viszonylag új, Opel típusú, jó állapotú, 16+1 férőhelyes iskolabuszunk, amellyel minden probléma nélkül meg tudjuk oldani a diákok utaztatását. A programot úgy hozták létre, hogy ne legyen késés, így ha többször is fordul a jármű, minden diákot időben juttat el az iskolába, legyen szó a szárazberki, sándorhomoki, kissári vagy peleskei diákokról.

Hasonló a helyzet Szatmárhegyen is, ott is egy mondhatni új, 3 éves busz viszi iskolába a diákokat. Szűcs Szabolcs polgármester elmondta, hogy a 16+1 férőhelyes jármű reggelente, majd délután is kétszer fordul, így a Szatmárhegyhez tartozó mindhárom településről időben érkeznek a gyerekek iskolába.

 

 

Bajnai Botond

 

Cookie