×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
12 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Ismerjük meg, előzzük és védjük meg!

2021.09.14 - 16:00
Megosztás:
Ismerjük meg, előzzük és védjük meg!
Az anyák és újszülötteik egészségének megőrzésére hívja fel a figyelmet a közegészségügyi kampány / Fotó: Ladóczki Balázs/NMH
Ismerjük meg, előzzük meg, védjük meg — az anyukák és újszülöttek védelmében elnevezéssel kampányt indított a közegészségügyi igazgatóság a szövődménymentes terhesség és szülés népszerűsítésére.

Romániában ezerből hat csecsemő nem éri el az első születésnapját, és bár a csecsemőhalandóság négyszer alacsonyabb, mint három évtizede, mégis az európai uniós átlag kétszerese. Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint tavaly Romániában 1152 egyévesnél fiatalabb gyermek hunyt el, ami 55 esettel többet jelent, mint 2019-ben, amikor 1097 elhalálozást jegyeztek.

A csecsemőhalandóság vidéken volt a magasabb, ezerből 7,3 apróság hunyt el, míg városon 5,1. Két megyében is nőtt a csecsemőhalandóság mértéke: Szatmár megyében például kiugróan. Megyénkben 2019-ben ezerből 5,1 csecsemő nem élte meg az első születésnapját, 2020-ban viszont 12,8-ra nőtt ez az arány. Hasonló kiugrásról számolnak be a közegészségügyiek Kovászna megyében is, ahol tavalyelőtt ezerből 4,1 csecsemő veszítette életét, tavaly viszont már 8,7.

Ami az anyai halálozásokat illeti, szerencsére Szatmár az egyik legkevésbé érintett megye. Az elmúlt 21 évben, 2000 óta három tragikus esetet regisztráltak: kettőt 2011-ben, egyet pedig 2015-ben — az elmúlt években nem haláloztak el édesanyák a szatmári szülőszobákban a közegészségügyi statisztika szerint. Országszerte viszont 2019-ben 20 édesanya hunyt el a terhességgel, a szüléssel és a gyermekággyal kapcsolatos betegségek következtében, kettővel több, mint 2018-ban. 

„Az anya és az újszülött egészsége nagyon fontos, nem függhet társadalmi-gazdasági tényezőktől vagy életkörülményektől. Egészségügyi ellátásuk minőségének javítása jelentősen csökkentheti a csecsemőhalandóságot” — emeli ki az egészségügyi szakemberek közleménye.

Éppen ezért a közegészségügyi kampány célja tisztázni azokat a fontos szempontokat, melyek az anyák és újszülöttek egészségét befolyásolhatják, különösen a szülés során, az újszülöttek gondozásával kapcsolatos kérdések tisztázása, tájékoztatás a terhességgondozás fontosságáról, mellyel rengeteg egészségügyi kockázat csökkenthető.

Megfontolandó tanácsok

A közegészségügyi szakemberek a gyermekvállaláson gondolkodó nőknek azt tanácsolják, hogy igyekezzenek egészségesen táplálkozni, mozogni és kerülni a káros szenvedélyeket. Már ebben az időszakban érdemes felkeresni a háziorvost vagy kezelőorvost, akivel meg lehet beszélni minden fontos egészségügyi teendőt a gyermekvállalás küszöbén. 

A várandós kismamáknak azt javasolják, hogy vegyenek részt rendszeresen terhesgondozáson, és ha még nem tették meg, hagyjanak fel minden káros szokással! A koraszülés megelőzéséért az orvos előírása szerint kell folsavat szedni — ennek alkalmazását már a babatervezés idején el lehet kezdeni. A rendszeres háziorvosi és nőgyógyászati konzultáció és különböző, a terhesség bizonyos szakaszaiban fontos vizsgálatok során felfedezhetők és kordában tarthatók olyan betegségek, mint az anyai magas vérnyomás, diabétesz, véralvadási problémák, illetve nyomon követhető a magzat megfelelő fejlődése.

A szülést követően is egészséges életmódot kell folytatni — emelik ki a kampányban. A szoptatás fontosságát is kihangsúlyozzák a szakemberek, az anyatejes táplálás ugyanis optimális tápanyagbevitelt jelent a gyermek számára, csökkenti bizonyos betegségek kockázatát, mint például a hasmenés, légzőrendszeri betegségek, fülbetegségek és húgyúti fertőzések. A szoptatás alapvető része a gyermek megfelelő gondozásának, biztosítja az egészséges növekedést és a lelki fejlődést.

A ritka, sok szülőben aggodalmat keltő bölcsőhalálra vagy hirtelen csecsemőhalál szindrómára is felhívják a figyelmet a közegészségügyiek. Elnevezése onnan ered, hogy egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő, akiket minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találnak kiságyukban. A hirtelen csecsemőhalál szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, illetve a gyermek hasra — illetve az utóbbi kutatások szerint az oldalára — fektetése. Nem javasolt a gyermeket nagy paplanba bugyolálni és túlöltöztetni sem. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál. Az egészségügyi szakemberek azt javasolják a szülőknek, tájékozódjanak megbízható forrásból a csecsemők biztonságos altatásával kapcsolatban.

Bumbuluţ Krisztina

Minden gyermeket ingyen kezel
Van Szatmárnémetiben egy fogorvos, aki minden gyermeket ingyen kezel. Dr. Berko Bogdan szerint nem lehet különbséget tenni közöttük.
Jutalomtáborban a máltais gyerekek
Iskolakezdés előtti jutalomtábort szervezett a Máltai Szeretetszolgálat a szociális központjához tartozó kedvezményezettek számára.
Sok a hiányosság, de igyekeznek felkészülni
Bár rengeteg hiányosság is van, a Szatmár megyei közkórházak igyekeznek felkészülni az újabb járványhullámra, úgy a COVID-19-ben szenvedő páciensek kezelésére, mint azokéra, akik egyéb megbetegedések miatt kerülnek kórházba — derül ki a DSP által közzétett iratból.
Cookie