×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Ismét figyelmeztet a RO-ALERT

2021.09.14 - 19:59
Megosztás:
Ismét figyelmeztet a RO-ALERT
Fotó: SZFÚ archív
Kezd mutatkozni a vesztegzár hatása az érintett településeken, másrészt viszont a szatmárnémetieket ismét RO-ALERT-üzenetben (is) figyelmeztetik a város fertőzöttségi szintjének növekedésére.

Nem első és minden bizonnyal nem is utolsó alkalommal figyelmeztetik a hatóságok RO-ALERT-üzenetben a lakosságot az erősödő járványhelyzetre — kedden a szatmárnémetiek telefonjain villant fel a vészjelzésszöveg, akárcsak tavaly november végén, a kijárási tilalom bevezetése előtt, emlékeztetve: a megyeközpont fertőzöttségi szintje folyamatosan emelkedik (2,78 ezrelék), s a megbetegedés elkerülése érdekében tartsák be a megelőzési szabályokat (azaz zárt térben/tömegben viseljék az orrot-szájat takaró maszkot; tartsanak fizikai távolságot; mossanak/fertőtlenítsenek minél gyakrabban kezet, főleg, ha többek által használt felületeket érintettek meg, s igyekezzenek ezen szabályok betartására rábírni a környezetükben lévőket is).

A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében szeptember 14-én Szatmár megyében 14 476 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 64 új esetet regisztráltak, és az újratesztelt páciensek közül 23-nak lett ismét pozitív az eredménye — mindezek tükrében a megye fertőzöttségi szintje 2,61 ezrelékre emelkedett, s úgy tűnik, ha minimális mértékben is, de kezdenek megmutatkozni a vesztegzár hatásai. Az érintett községek közül háromnak — Tartolc (14,83), Turc (8,57) és Bikszád (7,88) — stagnál az indexe az előző naphoz viszonyítva, Batarcsé (5,79), Komorzáné (6,16) és Kányaházáé (5,6) csökkent, sőt, utóbbié jelentősen, Kisgérce fertőzöttségi szintje azonban tovább, 10,64-re emelkedett. Ugyanakkor közelít a 6 ezrelékhez Avasfelsőfalu (5,73), Szatmárpálfalva indexe meghaladta a 3, Aranyosmegyesé és Majtényé a 2 ezreléket.

De nemcsak az indexek, hanem a gyógyultak száma is nagymértékben emelkedett, 10 108-ra, ami azt is jelenti, hogy az előző adatközlés óta 55 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, ám sajnos az elhunytak száma is nőtt, 404-re — egy 75 éves női páciens az avasfelsőfalui kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.

Nem lassul vagy stagnál az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók számának növekedése: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 65 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 34, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 93, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 53 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra már összesen 26 fertőzött szorul, 16-ot Szatmárnémetiben, 10-et Nagykárolyban látnak el.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 152 974-et, vagyis az elmúlt 24 órában igencsak sok, 875 mintát elemeztek, és ezek 10%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 501-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 723-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

A közegészségügyi igazgatóság közleménye szerint az elmúlt 24 órában 134-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, s ezzel az ő számításaik szerint az oltáskampány keretében már 94 439 személyt immunizáltak Szatmárban.

A megyebeli határátkelőknél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 2031 utazó lépett az ország területére, s közülük 314 személynek kellett karanténba vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie