×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Ismét karantén vár a Magyarországról érkezőkre

2021.02.12 - 09:49
Megosztás:
Ismét karantén vár a Magyarországról érkezőkre
Aktualizálta csütörtökön az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek karanténba kell vonulniuk.

Az intézkedés február 15-étől kezdődően lép hatályba.

A magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáján a következők szerepelnek: Portugália, Izrael, Montenegró, Turks- és Caicos-szigetek, Andorra, Csehország, Monaco, Spanyolország, San Marino, Szlovénia, Gibraltár, Guernsey, Saint Lucia, Horvátország, Libanon, Lettország, Észtország, Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia, Egyesült Arab Emírségek , Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Nagy-Britannia, Aruba, Albánia, Seychelle-szigetek, Bahrein, Franciaország, Saint Maarten, Málta, Svédország, Puerto Rico, Litvánia, Luxemburg, Szerbia, Panama, Maldív-szigetek, Írország, Brazília, Hollandia, Falkland-szigetek, Olaszország , Eswatini, Belgium, Chile, Peru, Kolumbia, Svájc, Argentína, Koszovó, Fehéroroszország, Kuvait, Ausztria, Uruguay, Bolívia, Moldova, Botswana, Észak-Macedónia, Ciprus, Lengyelország, Francia Polinézia, Grúzia, Liechtenstein, Malajzia, Németország, Magyarország , Katar, Dél-Afrika.

A magas járványügyi kockázatot jelentő országokból érkező azon személyek számára, akik egy 72 órásnál nem régebbi, negatív RT-PCR-tesztet mutatnak fel koronavírusra, a karantén 10 napos, és otthon, vagy a bejelentett tartózkodási helyen tölthető le. Ugyanez érvényes a velük érkező, 3 évesnél kisebb gyerekekre is, akik ugyanennyi időre karanténba kerülnek, de esetükben nem kell RT-PCR-tesztet felmutatni.

Az említett területekről érkező személyek, akik az országba lépéskor nem mutatnak be negatív RT-PCR tesztet, 14 napra kerülnek karanténba otthon vagy a bejelentett lakhelyen.

Kivételt képeznek azok, akik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából érkeznek, nekik ugyanis 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet kell bemutatniuk koronavírusra, mindemellett 14 napra kerülnek karanténba otthon vagy a bejelentett lakhelyen.

A CNSU határozata azt is előírja, hogy az epidemiológiai kockázati területekről - ideértve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságát is - Romániába tartó személyszállító járműveket működtető gazdasági szereplők kötelesek megtiltani olyan személyek beszállását, akik nem tudnak negatív RT-PCR tesztet felmutatni, vagy annak bizonyítékát, hogy az illető legalább 10 nappal korábban már megkapta a SARS-CoV-2 elleni oltás második dózisát is. A Romániába utazók egy olyan dokumentumot is felmutathatnak, amely azt bizonyítja, hogy az utóbbi 90 nap alatt átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen, és a fertőzés kimutatása az utazás előtt legalább 14 nappal történt.
AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie