×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Ismét működik a toronyóra Börvelyben

2020.06.30 - 07:35
Megosztas :
 • Ismét működik a toronyóra Börvelyben
  Kátai Tibor börvelyi lelkész számolt be arról, hogy a helyreállítási munkálatok lezárultát követően ismét működik a börvelyi református templom toronyórája.

  „Tempus fugit” — az idő rohan, tartja a latin mondás. Nem tudjuk megállítani, de tudjuk mérni, és meg tudjuk különböztetni az ünnep- és hétköznapokat. A Börvely központjában lévő református templom toronyórája már évtizedek óta nem működött. Az idősebbek gyerekkorukban látták utoljára a pontos időt rajta, épp ezért a közösség régi vágya volt megjavítani a toronyórát.

  A 2019-es év folyamán elkezdődtek a toronyóra javítási munkálatai. Újrafestették a toronyóra 4 számlapját, a régi mánosokat megtisztították és újrafestették, továbbá egy új, modern, XXI. századi technikának megfelelő meghajtó szerkezettel látták el, amely egy műholdhoz kapcsolódva vezérli a mánosokat és jelzi az idő múlását.

  A nagy harang mellé egy kongató is került, amely óránként jelzi a pontos időt. A munkálatok 2020 telén tovább folytatódtak a harangok javításával és villamosításával. A templomtoronyban lévő, XIX. századból származó harang felfüggesztése meg volt repedve, ezért egy teljesen új felfüggesztés került a harangra.

  A három harangot villamosították és automata vezérléssel látták el, amely naponta háromszor, reggel 8 órakor, déli 12 órakor és délután 4 órakor jelzi a napszakok váltakozását. A munkálatok összértéke 45 000 lej volt. A kivitelezés nagy részét a Quasi Modo cég végezte. Illesse köszönet a támogatókat: a Bukaresti Vallásügyi Államtitkárságot, Börvely Község Polgármesteri Hivatalát, a Börvelyi Református Nőszövetséget, illetve köszönet a hívek rendkívüli adományáért.

  A közismert latin mondás szerint a harangok rendeltetése: vivos voco, mortuos plango, fulgura frango — hívni az élőket, siratni a halottakat, megtörni a villámokat. A kegyelmes Isten adja, hogy az élők meghallva a harangok közösségre hívó hangját sokáig tudjanak gyönyörködni bennük!” — adta hírül a lelkész.

  Cookie