×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Isten, áldd meg — minden magyart!

2016.08.03 - 17:24
Megosztás:
Isten, áldd meg — minden magyart!

Pénteken neves hazai és külföldi vendégeket, de természetesen Szatmár megye, Bihar és a Szilágyság irodalom- és történelemkedvelőit is várják a huszonhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Kölcsey-megemlékezésre, amelyen nemzeti imánk szerzője előtt tisztelgünk.

 

Pénteken délután 5 órai kezdettel a sződemeteri református templom kertjében a Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Tasnád város RMDSZ-szervezete, Sződemeter református gyülekezete és Sződemeter Község Polgármesteri Hivatala társszervezésében huszonhetedik alkalommal szervez Kölcsey-megemlékezést a Himnusz szerzőjének születésnapja alkalmából.

Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta, hogy az idei Kölcsey-megemlékezés szervezésekor részben a hagyományok folytatására törekedtek. Cél volt és marad, hogy földrajzilag minél szélesebb körből hívjanak és várjanak vendégeket a nemzeti imánk szerzője születésnapja alkalmából immár huszonhetedik alkalommal sorra kerülő rendezvényre.

„Folytatjuk azt, amit elkezdtünk, mert úgy érzem, büszkék és méltóak kell legyünk ahhoz, hogy Kölcsey személyében olyan alkotó szülőföldjén élünk, kinek a Himnusz című irodalmi alkotása minden magyar számára egyet mond és jelent. Nem hiszem, hogy van valaki is, akiben ne ugyanazt az érzést váltaná ki, mikor hallja vagy énekli nemzeti imánk szövegét — hangsúlyozta Muzsnay. — Jó lenne, ha Isten áldásával utódaink sorsa úgy alakulhatna, hogy lelkiekben és anyagiakban gazdagodva békében tudják leélni életüket szülőföldjükön. Ami újdonsága az idei megemlékezésnek, az az, hogy túlléptünk a Kárpát-medencén, és az azon kívül élő magyarságot szólítottuk meg elsősorban. Onnan várjuk 'díszvendégeinket'. Véletlenül szereztem tudomást arról, hogy a moldova köztársaságbeli Kisinyovban és környékén, elsősorban is az ország második legnagyobb városában, Bălţi-ben több olyan ember él, akik büszkén magyar származásúaknak, egykori bukovinai székelyek és kárpátaljai magyarok leszármazottainak vallják magukat. Ezek a magyar gyökerekkel rendelkező emberek létrehozták a Moldovai Magyarok Egyesületét, és szervezett formában igyekeznek magyarságtudatukat megőrizni, erősíteni, ugyanakkor igyekeznek minél alaposabban megismerkedni a magyar kultúrával, megünnepelni a magyarság világviszonylatban is megtartott ünnepeit. Nem titok, hogy évekkel előbb baráti kapcsolatba kerültem a bukaresti magyar nagykövetség egykori titkárával, a későbbi kolozsvári főkonzullal, Szilágyi Mátyással. Őt kértem meg, hozzon össze a Moldovai Magyarok Egyesületének vezetőjével, és segítsen abban, hogy küldöttség képviselhesse őket az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezésen. A kisinyovi magyar nagykövetség részéről Sass Gyula Levente vette kezébe az ottani szervezés ügyét. Húsztagú csoport érkezik így — neki köszönhetően is — hozzánk Bălţi-ből. Tagjainak lehetőséget teremtünk arra, hogy az ünnepséget megelőzően és azt követően megismerkedhessenek megyénk gazdag magyar történelmi és irodalmi emlékeivel, s hazautazás előtt el tudjanak még látogatni a magyarországi Szatmárcsekére, Túristvándiba és Tiszacsécsére is. Sződemeter, Nagykároly, Szatmárcseke, e három település megtekintésével — kicsiben — megismerkedhetnek Kölcsey életével és tevékenységével a bölcsőtől a koporsóig. De ennél jóval több lehetőséggel élhetnek a magyar kultúra megismerése tekintetében. Hiszen Szatmárnémetiből Sződemeterre menet meglátogatják megyeközpontunk római katolikus püspökségét, a majtényi síkot, a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, Kaplonyt, Érmindszentet és Tasnádot, majd Ákoson és Erdődön is megfordulnak.

Az 'Isten, áldd meg a magyart!' fohásza nem csak a Kárpát-medencei magyarokra vonatkozik, hanem a világ minden magyarjára, magyar származású polgárára. Azokra is — éljenek Európában vagy a tengereken túl —, akik elődeik személyes sorsa alakulása miatt esetleg nem is beszélnek már magyarul, de vállalják magyarságukat, érdeklődnek őseik kultúrája iránt. A Moldovai Köztársaság, a 'keleti magyarság' mellett idei ünnepségünkre a 'nyugati magyarság' részéről szintén várunk küldöttséget. A sződemeteri ünnepségünkön képviselteti magát ugyanis a hollandiai magyarság is. Kónya Melinda, a Hollandiai Magyarok Szövetsége marosvásárhelyi származású alelnöke hozza majd az ő üzenetüket.”

Az eseményen Kölcsey Himnuszát Varga Sándor, a Harag György Társulat kiváló színművésze mondja el. A résztvevőket Muzsnay Árpád, a rendezvény főszervezője köszönti, őt követően az egybegyűltekhez Pakulár István, a megemlékezésnek helyet biztosító templomkert házigazda lelkipásztora, Gheorghe Marian, Sződemeter polgármestere és László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója szól. Üdvözlő beszédet mond Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, akik tulajdonképp a rendezvény fővédnökei is. Korosztálytól függetlenül kíván szólni mindenkihez Példaképünk, Kölcsey című vallomásszerű előadásával Pataki Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója. Álmosdi, szatmárcsekei és tasnádi versmondók színesítik az ünnepi műsort a moldovai Bălţi-ből érkezett fiatalok szavalatai mellett. A megemlékezés visszatérő vendége a Nauner Agárdi Éva vezette mátészalkai, arany fokozatú Dancs Lajos Népdalkör. A Szatmár Megyei Tanács és a Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvény zárókoszorúzását Kiskasza Balázs, Tasnád város újonnan megválasztott alpolgármestere vezeti le.

 

 

Elek György

 

Cookie