×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Helyi érték

Isten velünk van, nem hagy cserben

2020.03.22 - 09:25
Megosztás :
 • Isten velünk van, nem hagy cserben

  A legtöbb emberben most nagyon sok és nagyon fokozott a bizonytalanság érzése: mi lesz velünk, mi lesz a világgal? Mikor és hogyan ér véget ez a rémálom, amit a koronavírus-járvány okozott? És egyáltalán mi ez? Háttérhatalmak játéka, gonosz, elvetemült emberek kísérletezése, vagy Istentől származó, méltán megérdemelt büntetés az egójában túlnövekedett ember számára? Egyelőre nem tudjuk (hisszük, hogy egyszer majd kiderül, mi történt itt valójában…). Egyet azonban tudhatunk: Isten velünk van, nem hagy cserben. Ma ez az egyetlen biztos kapaszkodónk.

  Azt mondja a régi mondás: jobb félni, mint megijedni. Azonban a félelem automatikusan „belénk van kódolva”, és néha kiirthatatlannak látszik, csakúgy, mint az aggodalmaskodás. „Uram, kihez mehetnénk?” — tesszük fel a kérdést Péter szavaival most is, amikor aggódva figyeljük a híradásokat újabb és újabb megbetegedésekről, a halálesetek növekvő számáról, egyesek felelőtlen magatartásáról, és már azt sem tudjuk, kinek-minek higgyünk, akkora az információzavar. Saját kérdését azonban Péter rögtön meg is válaszolja: „örök életnek beszéde van Tenálad!” (Jn.6, 68) Ha pedig Péterhez hasonlóan nemcsak elhisszük, hogy Ő a Krisztus, az Istennek Fia, hanem meggyőződéssel valljuk is, akkor reményt és erőt meríthetünk Istenünk végtelen szeretetéből és irgalmából. Reményt, hogy Istennek még van terve ezzel a világgal, nemzetünkkel, egyházunkkal, gyülekezeteinkkel, családjainkkal és személyesen velünk… mert bőven van még aratnivaló, és még mindig kevés a munkás. Erőt, ami megfáradtságunkból és kétségbeesésünkből kiemelhet, otthon maradásunkban is imacselekvésre és mások lelki támogatására buzdíthat. Nem győzöm magamnak és mindnyájunknak eleget hangsúlyozni: Isten kezében vagyunk. Egy kortárs keresztyén gondolkodó szerint a félelem ellenszere a hit. Ezért hát, kedves testvérem, „ne félj, és ne rettegj, mert az Úr Isten, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el. (1Krón 28, 20)

  Imádkozzuk együtt: Urunk, irgalmazz, Istenünk könyörülj! Ne nézd bűneinket, ne ítélj, és ne vess el minket színed elől! Alázattal borulunk le előtted, gyógyító Istenünk, mert valóban egyedül te tudsz meggyógyítani és megmenteni. Adj nekünk hitet, erőt, szeretetet, reményt és kitartást ebben a nehéz időszakban, mely nem tudni, meddig tart majd. Kegyelmezz a világnak, népünknek, szeretteinknek, gyülekezetünknek, testvérgyülekezeteinknek, mindnyájunknak a te egyszülött Fiadért, akinél folyamatosan örök életnek beszédére találunk. Add, hogy igéd és az ima ereje által ne csak magunkat, hanem másokat is erősítsünk! Gyógyítsd meg ezt az önmagából rég kifordult, most meg kétségbeesett emberiséget, hadd találjunk újra hozzád a keskeny úton, jó pásztorunkat, Krisztusunkat követve! Egyedül Őérette kérjük, hallgasd meg imánk!

  Tolnay István református lelkipásztor

  Cookie