×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Itt a madáritatás ideje

2019.06.19 - 12:33
Megosztas :
 • Itt a madáritatás ideje

  Aki télen madáretetőt használ kertjében vagy a balkonon, az ne mulassza el nyáron a madár itató-fürdető használatát, a nyári itatás fontossága egyenértékű a téli etetésével.

  Aki azért etet télen és itat nyáron, hogy közelről lássa a színes, tollas szárnyasokat, az különösen jól jár a nyári időszakban végzett itatással, mert nem csak azok a madarak járnak majd rá az itatóra, amelyek a közelben költenek. A nyári szárazságban több kilométerről is magához vonzza a madarakat egy-egy jó helyre tett itató, az ilyennek hamar „híre megy” a madárvilágban.

  Nyári madáritatónak, madárfürdetőnek bármilyen lapos edény jó, amelyik tíz centinél nem magasabb, lehet ez akár régi tál, tepsi, serpenyő vagy műanyag tálca. Az edény ne legyen véglegesen rögzítve, mert azt 3–4 naponta javasolt kitisztítást követően újratölteni, de érdemes rögzíteni egy nagyobb kővel, hogy ne borítsák fel a fürdőző madarak. Akinek lehetősége van, 60–80 centire a földtől, például egy farönkre tegye a kerti itatót, hogy a madarak láthassák, ha házi ragadozó formájában veszély közeleg; a tömbházak erkélyén kihelyezett itatókra érkező madaraknak ilyen veszélyektől nem kell tartaniuk. Egy-egy itató nemcsak a madarakat vonzza magához, hanem a macskákat is; akkor is felbukkanhat a madárvadász, ha pár szomszéddal odébb lakik.

  Esővízgyűjtő tartály, vödör vagy vizes hordó nem alkalmas madáritatónak, mert ha tíz centinél magasabb, meredek pereme van, a vízhez igyekvő madarak belecsúszhatnak, és átázó tollazatuk miatt már nem tudnak kimenekülni. Enyhe lejtésű parttal akár egy kerti dísztó is megfelelő lehet nyári madárfürdetőnek és -itatónak, a lényeg az, hogy a kisebb testű madarak is lépésről lépésre tudjanak beleereszkedni a vízbe.

  Minden olyan madárfaj meg fog fordulni egy-egy nyári itatónál, amelyik egy kilométeres körzetben költ, a látogatószám persze függ attól, hogy hány hasonló készség „üzemel” még a közelben. Szatmárnémetiben és környékén verebek és gerlék mellett fekete rigókra, széncinkékre, kerti rozsdafarkúakra, szürke légykapókra, tengelicekre, zöldikékre és csízekre is lehet számítani az itatónál.

   

  Cookie