×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Itt a téli madáretetési szezon

2019.12.06 - 13:05
Megosztás:
Itt a téli madáretetési szezon

Lehullott az első hó, fagyosra fordult az idő, itt az ideje kitenni és feltölteni a madáretetőket, emlékeztetik a madarászok a téli vendégeket kedvelő, kertes házban lakó személyeket.

Sokan vannak, akik előszeretettel etetik az ég madarait ilyenkor, amikor ezek alig találnak maguknak természetes táplálékot, rendszeresen végez madáretetést például Szatmári Elemér tamásváraljai lelkipásztor, aki közösségi oldalán meg-megosztja ehhez kötődő élményeit. Felhívtuk, s azt mondja, pont kedden helyezte ki idén először a madáretetőt, ő a fekete napraforgómaggal és faggyúval történő etetésre esküszik. De persze jó mindenféle pirítatlan, sótlan, nyers szem, úgymint például a köles, a búza, fekete dió, a mogyoró, de akár sajt, olcsóbban beszerzett főtt rizs is egyaránt jó lehet a madaraknak. A héjjal együtt kínált eledellel is elboldogulnak. A nélkülözhetetlen zsírtartalék-felhalmozásban a szalonna és a gyümölcs is segíthet, de kenyeret soha ne adjunk kis termetű madaraknak!

Szatmári Elemér saját készítésű etetőt tölt meg így, télelőn, aminek a nyílását úgy alakította ki, hogy a nagyobb testű madarak ne férjenek át rajta, és olyan magasra akasztja, ahol a macskák nem érik el. Abból a meggondolásból méretezte kisebbre az etető bejáratát, hogy főleg a kistestű madaraknak van szükségük téli „fűtőanyagra”, és mert főleg ezek ritkítják majd tavasztól azokat a kártevőket, amiktől a meleg évszakban a gyümölcsfa-tulajdonosok azt sem tudják, hogyan szabaduljanak. Kifejezetten „cinegepárti”, mondta még el a lelkipásztor, ezért is etet túlnyomórészt fekete napraforgómaggal. A verebek is hasznosak, teszi hozzá, meg bármelyik madár, amelyik ilyenkor felbukkan az etetőknél, mégis jobban örül, ha a cinegék jutnak hozzá a legtöbb maghoz. A papi etetési technika jó lehet, mert elmondása szerint van úgy, hogy sokszor harminc madár is van egyszerre az etetőn.

Szatmári elárulta azt is, hogy azért etet telente, mert meg van győződve róla, hogy a madarak jelenléte a kertben a tavaszi és nyári időszakban hasznosabb és egészségesebb a fák számára, mint a permetezés, és a téli etetőre odaszokott madarak tavasztól kezdődően sem távolodnak el túlságosan a téli eledelt kínáló kerttől.

Aki használ téli etetőt, az verebeken és cinegéken kívül zöldikét, pintyféléket, ökörszemeket, csízeket, zöld küllőket, meggyvágókat, vörösbegyeket, szürkebegyeket, barátposzátákat és rozsdafarkúakat is megcsodálhat, ha sokáig nagy a hó, és a hideg miatt az erdei madarak is közelebb húzódnak a házakhoz.

 

 

Princz Csaba

 

Cookie