×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
3 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

János vitéz — táncszínházi előadás a nemzeti ünnep alkalmából

2021.03.03 - 15:44
Megosztás:
János vitéz — táncszínházi előadás a nemzeti ünnep alkalmából
A nemzeti ünnep előestéjén a Harag György Társulat meghívására Szatmárnémetibe érkezik a Nagyvárad Táncegyüttes a János vitéz című táncszínházi előadással. A produkció március 14-én, vasárnap 18 órától lesz látható az Északi Színházban.

„Ki ne ismerné kicsitől nagyig a forradalmár-költő Petőfi Sándor János vitéz című, az igaz szerelem megpróbáltatásairól szóló hihetetlen erejű történetét? Minden korban és kornak aktuális mese (vagy felnőttmese) ez, örök érvényű mondanivalóval. Táncszínházi előadásunk egy mesebeli miliőbe kalauzolja nézőit, amelyben főhősünk az embert próbáló akadályok ellenére is kitart az igaz szerelembe vetett hite mellett. Erre az útra hívjuk nézőinket: drukkoljunk együtt Kukorica Jancsinak, hogy egy szebb világban, valahol az Óperenciás tengeren túl ráleljen párjára, Iluskára” — írja az előadás szinopszisa.

A címszerepben Drimba Mátét, a Nagyvárad Táncegyüttes fiatal táncosát láthatja a közönség, aki nemrég elnyerte az év legényes táncosa díjat. A 2020/2021-es jubileumi évad alkalmából színre vitt nagyszínpadi produkcióban egyebek mellett a magyar népművészet olyan kiválóságai működnek közre, mint Farkas Ágnes és Farkas Tamás, a Népművészet Ifjú Mesterei díjjal kitüntetett koreográfusok, Tókos Attila koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, valamint ifj. Csoóri Sándor „Sündi” zeneszerző, a Buda Folk Band alapító tagja.
A produkció rendező-koreográfusa Györfi Csaba, aki nemrég a Harag György Társulattal dolgozott A tavasz ébredése című fizikai színházi előadás létrehozásán.

Az előadásra jegyek — a járványügyi előadásoknak megfelelően — korlátozott számban állnak rendelkezésre és megvásárolhatók az Északi Színház jegyirodájában, hétköznaponként 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 13 óra között. Online jegyváltás: biletmaster.ro. A szervezők kérik a közönséget, a jegyeket lehetőleg elővételben vásárolják meg, vagy jelezzék a szándékukat a fent említett munkaidőben a 0261.712.106-os és a 0736.625.907-es telefonszámon, majd ezt követően a helyszínen kiválthatják a belépőket.

Fotó: Harag György Társulat


 

Újkenyér-ünnep volt Lázáriban
„Lázáriak kenyere” címen tartottak változatos, színes és meghitt Szent István-napi ünnepséget Lázáriban, a magyar államalapítás és a kereszténység felvételének 1021. évfordulója alkalmából.
Áder: a nemzeti ünnepek az összetartozást hirdetik
A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik - mondta a köztársasági elnök pénteken, az államalapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepi tisztavatáson, az Országház előtti Kossuth téren.
Augusztus 20. — a sokféle ünnep
Az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király, István szentté avatása, államalapítás, új kenyér, alkotmány — a legrégibb magyar nemzeti ünnep, eredete a XI. századra nyúlik vissza, azonban az ünnep tartalma változásokon esett át az évek folyamán.
Cookie