×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Gong

Januárban nyit az Illatszertár

2020.12.31 - 09:44
Megosztás:
Januárban nyit az Illatszertár
Megbetegedések sora nehezítette a próbafolyamatot, januárban mutatja be a Harag György Társulat László Miklós klasszikusát, az Illatszertár című, szilveszterre tervezett vígjátékot.

Az eredeti tervek szerint a szilveszteri vígjátékok sorát gazdagította volna a közkedvelt darabból készült előadás, amelyet Márkó Eszter, a társulat egykori színésze visz színpadra. A járványügyi rendelkezések és a próbafolyamatot nehezítő megbetegedések miatt is halasztotta a társulat a bemutatót januárra, annak is egy jeles napjára: január 22-re, a magyar kultúra napjára.

A szerző legtöbbet játszott műve az 1937-ben írt Illatszertár, melyet Hollywoodban többször fel- és átdolgoztak, megfilmesítettek. The Shop Around the Corner (Saroküzlet, 1948), In the Good Old Summertime (A jó kis nyarak, 1949), You've Got Mail (A szerelem hálójában, 1998). Ugyancsak az Illatszertár című művéből musical változat is készült She Loves Me címmel, melyet a New York-i Broadway-n 1963-ban, Londonban 1964-ben mutattak be.

Az előadás díszlete már az Északi Színház színpadán áll, a díszletben látható illatszertári árucikkekért pedig köszönet illeti azokat, akik a Harag György Társulat felhívására üvegcséket, szelencéket, parfümös üvegeket vagy akár patikamérleget adományoztak.

Az 1930-as években, egy sok szempontból igazán kiszámíthatatlan, nehéz és bizonytalan időszakban van a városban egy sziget, a béke szigete: az emberségé, ahol szerelem születik, ahol családra vágynak, ahol jelen van a csalás, de a megbékélés is, mert hiszünk a szeretetben és szerelemben. Ahol a kimondott szónak igazi súlya van, a becsületszavak világa, a levelek hitelének a világa, az adventi időszak szépségével töltött világ. Ez az Illatszertár az emberi lélek szertára. Itt a szerelemnek illata van, a barátság szent, ahogyan a fogadalom és a titoktartás is. A mindennapi feladatok igazi csapatmunkára köteleznek, még akkor is, ha mindennaposak az érzelmi horzsolódások. Mert mindenki ugyanazért van: hogy fenntartsa, működtesse ezt a kis világot.

És működik is: a mindennapi vásárló, a türelmetlen vevő, az unott kasszáskisasszony, a mozista drogistakisasszony, a szerelemvágyó vénlány, a kedves rendőr, a nők begyén élősködő szépfiú, a követelőző cseléd, a lopakodó detektív, az emancipált hölgyek, a háborúban „leszolgált katona”, a megcsalt főnök úr — mindenkinek helye van ebben a „világban”. Minden szereplő magával hordozza sorsát, ez a darab működtetője. Sorsok százait látjuk egy-két mozdulatban — és a nézőtéren mindenki megláthatja magát egy pillanatra. Közben pedig a néző átélheti azt a varázslatot, amihez hozzájárul a fogkrémes tubus tökéletessége, a kasszagép csilingelése, a parfümök illata, a telefon csengésének fontossága, a ruhák, az etikett világa és a korabeli slágerek andalító dallamai.

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Szabó János Szilárd, Nagy Csongor Zsolt, Poszet Nándor, Budizsa Evelyn, Kovács Nikolett, Bogár Barbara, Orbán Zsolt, Diószegi Attila, Bodea Gál Tibor, Nagy Orbán, Bándi Johanna, Gál Ágnes, Keresztes Ágnes, László Zita, Varga Sándor és Zákány Mihály.

Fotó: Czinzel László

A gát – bemutatót tart a Harag György Társulat
Többszörösen díjazott ír darabot, Conor McPherson 1997-ben írt A gát című alkotását vitte színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és mutatja be február 26-án, pénteken 19 órától. Maga az előadás már 2020 végén bemutatásra kész volt, ám a járványügyi rendelkezések és megbetegedések miatt a társulat halasztani volt kénytelen a bemutatót.
Mindenki arra vágyik, hogy boldog legyen
Január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján mutatja be a szatmárnémeti Harag György Társulat László Miklós klasszikusát, az Illatszertár című vígjátékot, amelyet 1937-ben írt. Az alábbiakban Márkó Eszterrel, az előadás rendezőjével beszélgettünk.
Magyar klasszikus a társulat utolsó előadása 2020-ban
Elkezdődtek a próbák, a társulat bízik benne, hogy szilveszterkor be is mutathatja az Illatszertár című vígjátékot. A tervezett előadásban a társulat közkedvelt színészei szerepelnek.
Cookie