×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Járdaöntés és iskolafelújítás Szamosdobon

2019.08.14 - 16:00
Megosztás :
 • Járdaöntés és iskolafelújítás Szamosdobon

  Elkezdődött a Szamosdobi Általános Iskola teljes felújítása, a kivitelező ígéri, hogy az őszi tanévkezdésre befejezi a tatarozást. Közben járdaöntéshez is hozzáfogott az önkormányzat, két utcában mintegy 1,2 kilométernyi járdát készítenek Csengerbagoson.

  A napokban átadásra kerülnek az év legfontosabb beruházásai Szamosdob községben, az after school programnak helyet biztosító csengerbagosi épületet és kultúrotthont, valamint az újbagosi (Traian) kultúrotthont is teljesen modernizálták. Mindhárom beruházás a 322-es európai uniós pályázati kiírás révén valósult meg. A csengerbagosi és újbagosi kultúrotthonok egyaránt külső hőszigetelésen és teljes belső felújításon estek át, illetve a központi fűtést is beszerelték mindkét épületbe. Korábban a polgármesteri hivatal is eszközölt bizonyos felújításokat a két ingatlanon, de teljesen csak az uniós finanszírozás kihasználásával újították fel ezeket.

  Ami az after school tevékenységeknek helyet adó épületet illeti, egy régi csengerbagosi iskolaépületet sikerült felújítani az alaptól a tetőig, kívül-belül, a beruházás célja pedig az lenne, hogy a helyi fiataloknak iskola után legyen hol elkészíteniük a házi feladatot, amennyiben szüleik későig dolgoznak. Ezt egyelőre még nem látja kivitelezhetőnek a polgármesteri hivatal, Bartha József alpolgármester szerint most még nincs kapacitása a községnek arra is, hogy további alkalmazottakat foglalkoztasson a program beindítására. Véleménye szerint ezt csak a szülőkkel közösen lehetne elkezdeni úgy, hogy akik igényelnék ezt a szolgáltatást, hozzájárulnának a gyerekekre felügyelő pedagógus tiszteletdíjához.

  „Azzal, hogy mi biztosítjuk a diákok számára a délutáni foglalkozásokat, a szülőknek is megadjuk a lehetőséget, hogy elmenjenek dolgozni. Ebből viszont áldozniuk kell gyermekeikre is. Viszont ha nem tudnak elmenni dolgozni pont amiatt, mert nincs kire hagyni délután a gyereket, akkor sokkal több pénztől esnek el, mint amennyit azért fizetnének, hogy a gyermekeik délután is biztonságban legyenek.”

  Idővel minden bizonnyal talál megoldást a község vezetése az épület célszerű felhasználására, de egyelőre annak örül a helyi tanács, hogy sikerült megmenteni az ingatlant, és a falunak lett egy újabb felújított épülete.

  Ami az idei beruházásokat illeti, elkezdődött a járdaépítés Csengerbagoson két utcában, a Kikinda és Magyar utcában összesen 1200 méter járdát készít önerőből a községvezetés. Jelen pillanatban is zajlik a munka, napi szinten szemmel látható a haladás.

  Ugyanakkor zajlik az iskolafelújítás is Szamosdobon, az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDL) nyertes pályázat lehetővé teszi a helyi általános iskola régebbi épületének teljes tatarozását.

  A polgármesteri hivatal bízik abban, hogy a kivitelező az őszi tanévkezdésre befejezi a munkát, jelen pillanatban még nagy a felfordulás a teljes épületben. Az iskola új szárnya természetesen készen áll a diákok őszi fogadására, de a régi, '70-es években épült iskolarészben javában folyik a munka.

  Bartha József alpolgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy nagyon ráfért már a felújítás az épületre, egész télen jelentős hőmérséklet-különbség volt a régi és új szárny között. A felújítás alatt álló épületrészben mindig hidegebb volt pár fokkal, most végre ez a probléma is megoldódik, hiszen a munkálat magában foglalja a teljes külső és belső felújítást, az épület hőszigetelését, a központi fűtés felújítását és a villamos hálózat cseréjét is.

  Bartha hangsúlyozta, hogy mindenre odafigyelnek azért, hogy tatarozás után megfeleljenek az egészségügyi és biztonsági előírásoknak, így többé nem fordulhat elő, hogy a működéshez szükséges engedélyek megléte nélkül üzemeljen az iskola.

  Ha tartják a jelenlegi munkaütemet, őszre elkészül a beruházás, és a diákok az új tanévben már a felújított épületben kezdhetik a tanévet.

  A PNDL-s pályázat része a csengerbagosi iskola felújítása is, viszont ott egyelőre még nem kezdődik el a munka. Az alpolgármester szerint amennyiben csak a tanévkezdés után sikerül elkezdeni a felújítási munkálatokat a bagosi tanintézményben, az sem jelent majd gondot, hiszen az ott tanuló I–IV. osztályosokat és az óvodai csoportot átköltöztetik erre az időre az after school programoknak helyet adó épületbe, ahol szintén minden körülmény adott az órák és foglalkozások lebonyolításához.

   

  Szünetel az útépítés

   

  Egy kis időre megrekedt a csengerbagosi út bejáratával szemben épülő, a szeméttelephez vezető szamosdobi elkerülő út építése, mely azzal a céllal készül, hogy tehermentesítsék a szemetesautók által jelenleg használt útvonalat. A tervek szerint az új úton mennek majd be a telepre a járművek, a jelenleg használt úton pedig elhagyják majd azt. Erre azért van szükség, mert a keskeny úton sokszor nagy a torlódás, sőt, a főúton is gyakran éppen a lehajtónál találkoznak a telepre igyekvő és onnan távozó szemeteskocsik, ami szintén megnehezíti a közlekedést.

  A munkálatok egy váratlan kiadás miatt álltak le: a villamosenergia-szolgáltató két villanypózna telepítésére kötelezte a polgármesteri hivatalt, amelyek felszereléséig nem hajlandó kiadni a munkálatok folytatásához szükséges engedélyeket.

  A polgármesteri hivatal azóta megtette a szükséges lépéseket, kifizette az oszlopok telepítéséhez szükséges 40 000 lejt, így várhatóan a közeljövőben folytatódhatnak a munkálatok.

  Az út alapja már elkészült, az engedélyek megérkeztével pedig elkezdik az aszfaltozást is.

  Bartha József alpolgármester arról is beszámolt szerkesztőségünknek, hogy a nyár folyamán a csengerbagosi elkerített kis méretű labdarúgópálya mintájára Sándormajoron is készül egy hasonló. „Nagyon ki van használva a bagosi focipálya is, rengeteget játszanak rajta a gyerekek, éppen ezért a községhez tartozó minden faluban szeretnénk egy ilyet. Augusztusban Sándormajoron a kultúrotthon melletti park szomszédságában lévő területet fogjuk elkeríteni, ott focizhatnak ezután biztonságban a helyi gyerekek. Nem kell majd attól félni, hogy kimegy az útra a labda, a kerítés megóvja a gyerekeket a veszélytől” — nyilatkozta lapunknak az alpolgármester. Hozzátette, hogy Szamosdob községnek sajnos most nincs lehetősége műfüves kis méretű pályák létesítésére, egyelőre ezt a megoldást tudják szavatolni, ami bizonyára így is nagy örömmel tölti majd el a helyi gyerekeket.

  Az alpolgármester azt is elmondta, hogy folyamatban van a közbeszerzés a lápi híd megépítésére, a kivitelező céget is sikerült kiválasztani, már csak az építkezési engedélyek szükségesek ahhoz, hogy megépüljön a Keleti csatornán átívelő átkelő. Az új híd mintegy 400 hektár mezőgazdasági területet szolgálna ki. Jelenleg még egy 8 kilométeres kerülőúton közelítik meg a gazdák a termőföldeket, az új híd nagyban megkönnyíti majd az ott földterülettel rendelkező gazdák munkáját.

   

  Kölcsönből fog kiépülni a gázhálózat

   

  Végül a földgázhálózat kiépítéséről ejtett pár szót Bartha József. Elmondta, hogy korábban az aradi Gaz Vest Rt. és Szamosdob Község Polgármesteri Hivatala előzetes megegyezése alapján az önkormányzat elkészítette a földgázhálózat technikai projektjét, viszont úgy tűnik, a cég visszalépett, és nem hajlandó elkezdeni a beruházást, arra hivatkozva, hogy túlságosan megemelkedett a földgáz ára, így a cég nem tud nyereséget termelni, ezért beruházni sem tervez egyelőre.

  Ez azt jelenti, hogy bár a polgármesteri hivatal elkészítette a Szamosdobra és Sándormajorra vonatkozó technikai projektet, a kivitelező mégsem kezdi el a kivitelezést.

  A helyi tanács úgy döntött, annak érdekében, hogy a lakosságnak megígért földgázszolgáltatás beindulhasson, banki kölcsönhöz folyamodik a község, így tanácsi határozat révén 2,5 millió lejes adósságot halmozott fel az önkormányzat.

  A kölcsönből első körben tehát Szamosdobon és Sándormajoron építik ki a hálózatot, majd azt követően, vélhetően valamikor jövőre Csengerbagos, Újbagos és Dacia is sorra fog kerülni.

  „A község lakói nagyon várják a gáz bevezetését, a jelenlegi tűzifaárak miatt egyre inkább a gázfűtésre vágynak az emberek. A polgármester ígéretet tett, hogy bevezetjük a gázt, viszont ezt csak ilyen módon fogjuk tudni megoldani. Nem örülünk a kialakult helyzetnek, de azt szeretnénk, hogy a lakosság örüljön, és e tekintetben se szenvedjen hiányt” — fogalmazott az alpolgármester.

   

   

  Bajnai Botond

   

  Cookie