×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Járhatnak a kamionok

2020.04.01 - 08:21
Megosztás :
 • Járhatnak a kamionok

  Tisztázva lett hétfőn, hogy mi is a kamionosokra vonatkozó karanténszabály. Ludovic Orban miniszterelnök magyarázta el a fuvarozók szakszervezetének beadványa nyomán az iparágban dolgozóknak, mit kell tenniük ahhoz, hogy eleget tegyenek a 4-es számú katonai rendeletben írtaknak.

  Orban értelmezése szerint a 2,4 tonnánál nagyobb teherszállító járművet vezetőknek csak addig kell mindenki mástól elzárva maradniuk, amíg egy következő fuvarba nem mennek, vagy ha ez nem adódik, akkor kell legtöbb 14 napot családtól, rokonságtól, bárki mástól elkülönítve kell eltölteniük. A karantén helye lehet saját lakás, ebben az esetben a családtagokra 14 napos karantén vár; szolgálati lakás, ahol csak kollégákkal érintkezhetnek; illetve önkormányzati lakás, ami csak mese, mert ilyen lehetőséget egyik romániai polgármesteri hivatal sem tud felajánlani.

  Fodor Ferenc, a szatmárnémeti Fodor Trans vezetője lapunknak elmondta, hogy a miniszterelnök magyarázata érthető és elfogadható, így már nem kell attól tartani, hogy akadozni fog, netán teljesen megbénul az élelmiszer-ellátás az országban.

  Ennek ellenére nagyon sok fuvarozócég fog bezárni a vírushelyzet véget értéig, mert élelmiszeren kívül más nincs mit szállítani, a teljes piac mintegy harminc százaléka aktív, ennyit tesz ki az élelmiszer-szállítás, minden más leállt. Nincs beszállítás és nincs készáru-fuvarozás a bútoriparban, a klinikai halál állapotában van az autóipar és a háztartásigép-gyártás, senkinek nincs szüksége nyersanyagra, mindenütt karantén van.

  A kamionos cégek óriási veszteségeket könyvelnek el ebben az időszakban, az autók lízingjének a biztosításának, útadójának a költségszámlálói pörögnek most is, havi ötszáz euróba kerül egy-egy kamion így is, hogy a garázsban áll.

  Cookie