×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
23 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Járjon másképp a peleskei busz!

2019.12.05 - 08:00
Megosztás:
 • Járjon másképp a peleskei busz!

  Azt szeretnék a Lázári községhez tartozó Nagypeleske településről ingázók, hogy jobban az igényeikhez szabva közlekedjen a szatmárnémeti busz. Főleg az iskolásoknak nem jó a mostani menetrend.

  Nagypeleskén az RMDSZ tisztújító közgyűlésén mondták el a szatmárnémeti buszjárattal kapcsolatban az emberek, hogy nemcsak jobban szervezett menetrendet szeretnének, hanem szabálykövető buszvezetőket is, tájékoztatta lapunkat Barabás Erika, az RMDSZ nagypeleskei szervezetének elnöke. Az ügyben aláírásgyűjtés is indult, már több mint harmincan írták alá a beadványt, legkevesebb hatvan főre számítanak.

  Szükség lenne két másik járatra ahhoz, hogy emberi időben érhessenek munkába és haza a peleskeiek, de a sofőrök munkamorálján is javítani kellene, mert van olyan, aki az útvonalról letérve egyeseket házhoz visz, és olyan is, aki az utasokat a fedélzeten hagyva elmegy ebédelni.

  Az iskolások érdekében az lenne jobb az utasok számára, ha a Szatmárnémetiből induló egyik járat fél kettő helyett fél háromkor indulna a városból, mert sok diák órái kettőig tartanak, így nem érik el a mostani órarend szerint járó autóbuszt. Lenne igény egy délelőtti és egy esti fél tízes járatra is. Szombaton is szükség lenne két járatra azok esetében, akik a hétvége első napján is bejárnak dolgozni; Barabás azt mondja, az emberek szerint lenne elég utas, nem járna üresen a kisbusz. Az utasok — a buszos céggel ellentétben — azt is észrevették, hogy a fél négykor Peleskére induló buszon nagyon sokan vannak, így nem ártana, ha egy nagyobb busz indulna ilyenkor.

  A szállító cég, amelyik a Szatmárnémeti–Nagypeleske útvonalat járja, a községközpontba, Lázáriba is üzemeltet járatot, a peleskeieknek az is megfelelne, ha ezt a járatot hosszabbítaná meg egyes időpontokban Nagypeleskéig a cég, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy kizárólag a peleskei járattal legyenek megoldva ezek az ügyek.

  Az utazók és utaztató közé beékelődött tényező a megyei tanács szakosztálya, ez az intézmény hagyja jóvá ugyanis a megyén belüli településközi járatok útvonalát és menetrendjét. Megkérdeztük a megyei tanácsnál, hogy mi a teendő menetrendváltozáskor, hogyan lehet a megszabotton változtatni. Az intézmény sajtóosztályától kaptunk választ a kérdésekre. Eszerint a kért változtatásokról Lázári Község Polgármesteri Hivatalát kell írásban értesíteni, az ottani illetékes fogja majd elvinni a papírt a megyei tanácshoz jóváhagyás végett. Ez alapján fogja a megyei tanács kérni a szállítócég vezetőjétől, hogy léptesse életbe a változásokat, s ha a cég hajlandó erre, a megyei tanácsosok elé kerül az ügy, amennyiben pedig a testület megszavazza, érvénybe lép az új menetrend, és innentől kezdve lesz kötelező érvényű. Probléma akkor adódhat, ha a cég nem hajlandó bevezetni az utasok által kért változtatásokat, de a megyei tanács illetékese szerint a kifogásnak nagyon megalapozottnak kell lennie, és eddig nagyon kevés esetben fordult elő, hogy a cégvezetés nem értett egyet az utasok kérésével. A megyei tanács nem kötelezheti a céget, de igyekszik mindig egyensúlyba hozni az igényeket a lehetőségekkel.

  Princz Csaba

  Cookie