×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Sport

Játszottak is, meg nem is

2019.11.20 - 18:50
Megosztás:
 • Játszottak is, meg nem is

  Csak Popescu és Stoiedin játszottak a honi válogatottak mérkőzésein az elmúlt napokban, míg Podar és Miljkovic egy-egy meccsen kaptak játéklehetőséget, Gladkova pedig kimarad a keretből.

  A Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatának öt játékosa kapott „kimenőt” az elmúlt két hétre, hogy eleget tegyenek a honi szövetségi kapitányok meghívásának, és a nemzeti válogatott színeit képviselve pályára lépjenek a csapatuk első két Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén. Azonban közülük Julija Gladkova végül nem került be Oroszország keretébe: Alexander Kovalev edző alakulata a C-csoportban 69–70-re kapott ki az első meccsen a vendég Bosznia-Hercegovinától, majd 96–66-ra győzött Észtországban, ezzel a széria második helyét foglalja el.

  Az E-csoportba Szerbia Eb-bronzérmesként a törökök elleni hazai 59–56-os győzelemmel nyitott. Ezen a találkozón Maja Miljkovic kerettag volt, de nem kapott játéklehetőséget Marina Maljkovic szövetségi kapitánytól. Az albániai „edzőmeccsen” viszont 22 perc 56 másodpercet töltött a pályán, 11 ponttal, 3 lepattanó begyűjtésével és 7 gólpasszal járult hozzá a csapat 139–34-es győzelméhez. Ezzel természetesen Szerbia csoportelsőként várja a jövő év novemberi folytatást.

  A román válogatott a D-csoportban kapott helyet, a török Ayhan Avci pedig három lányt hívott be a válogatottba a Szatmárnémeti VSK-tól. Alina Podar viszont kimaradt a keretből a Dánia elleni temesvári meccsen, amit a trikolórok 70–55-re megnyertek. Carla Popescu viszont 11 perc 33 másodpernyi játékidőt kapott és 4 lepattanó labdát gyűjtött be, míg Adina Stoiedin 15 perc 28 másodperc alatt 4 pont szerzett, 6 lepattanót gyűjtött be és 2 gólpasszt is adott.

  A drámaira sikeredett Csehország – Románia találkozón Podar is játszott, 3 perc 56 másodpercet volt a pályán. Popescu csak 1 perc 17 másodperc játékidőt kapott, míg Stoiedin 26 perc 23 másodperc alatt 3 pontot dobott és 5 lepattanót gyűjtött be. Románia öt másodperccel a mérkőzés vége előtt még 58–59-re vezetett a prágai City Arénában, Katerina Elhotova gyors támadása viszont a végső dudaszó előtt még beakadt, így a csehek 60–59-re győztek és a románok előtt vezetik a csoportot.

  Magyarország válogatottja a H-csoportban szerepel, és a hollandiai 66–56-os vereség után 73–59-re verte Sopronban a szlovákokat, és így a széria első helyét foglalják el.

  A kilenc csoportgyőztes és az öt legjobb második helyezett jut ki az Eb-re (ez utóbbi esetben a négycsapatos szériákban a negyedik helyezett elleni eredményt nem számítják a legjobb öt második rangsorában – a B-, az F- és a H-csoportokban ugyanis három csapat van).

  A 2021-es Eb-t Franciaország és Spanyolország közösen rendezi meg, így ez a két válogatott hivatalból kvalifikálta magát a 16 csapatos kontinentális tornára.

  Vasárnap játszunk

  Mint ismeretes, a honi bajnoki idény ezen a hétvégén folytatódik, a Szatmárnémeti VSK pedig idehaza fog játszani a Kolozsvári Universitatea ellen. A válogatottba behívott lányok már visszatértek a csapatukhoz, így ők is megismerkedhettek az új edzőjükkel, Mauro Procaccinivel, akit egy héttel ezelőtt neveztek ki a VSK edzőjének a távozó montenegrói Foran Boskovic helyére. Az olasz vasárnap a 18 órakor kezdődő találkozón mutatkozik be a nagyközönség előtt a szatmári kispadon.

  Pesek Attila

  Cookie