×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
21 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Jelenteni kell a kiárusítást

2019.08.23 - 10:17
Megosztas :
 • Jelenteni kell a kiárusítást

  Teljében a nyári szezonvégi kiárusítások szezonja, ha egy kereskedő ilyenbe fog, jelentenie kell a polgármesteri hivatalban.

  Hivatalosan augusztus 1. és október 31. között végezhetnek készletkiárusítást a boltok, ilyenkor adhatják olcsóbban a nyári szezonárut ha akarják, de nemcsak a vevők, az adóügynökség és a fogyasztóvédelem felé tartoznak elszámolással emiatt, hanem a polgármesteri hivatalok felé is. A 99/2000-es kormányhatározat mondja ki, hogy a szezonvégi akciókról egy teljesen felesleges bejelentést kell tenniük a kereskedőknek afelé a polgármesteri hivatal felé, amelyik a működési engedélyüket is kiadta, mert ha nem, 200-tól 1000 lejig terjedő bírság szabható ki rájuk. Se a törvény, se az ehhez tartozó útmutatók nem tájékoztatnak arról, mi haszna van egy-egy ilyen bejelentésnek, az árengedmény korrektségét úgyis a fogyasztóvédelem vizsgálja. A polgármesteri hivatalok azt hivatottak csak ellenőrizni, hogy az akció be lett-e náluk jelentve vagy sem, a kereskedelmi ellenőrző szolgálat revizorai, vagy a városi rendőrök kérhetik ezt számon, a bejelentés leadásakor sincs egyéb dolguk, mint tudomásul venni amit abban ír.

   

  Négy bejelentés

   

  A kormányhatározat azt írja, hogy a téli, vagy nyári szezonvégi leárazások időszakának kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal le kell adni ezt a bejelentést, az egyszerűnek tűnő folyamathoz egy tizenkét oldalas útmutatót adott ki a kis- és középvállalkozások ügynöksége. Ebben benne van, hogy a bejelentést sem lehet elmulasztani, és a megszabott kiárusítási határidőket is be kell tartani, tehát augusztus 1. előtt nem lehet nyári kiárusítást megkezdeni és ez október 31. után sem húzódhat, illetve ezen belül sem tarthat tovább 45 napnál. Két példányban kell a polgármesteri hivatalnak szánt bejelentőt megírni, amelyikből az egyik marad ott, a másikat a leadáskor kapott iktatószámmal az üzletben kell tartani.

  A szatmárnémeti kereskedők „nagyon” komolyan veszik ezt a bürokratikus folyamatot, tavaly öt cég jelentett be ilyen a polgármesteri hivatalban, idén pedig csak négy, tájékoztatott ez ügyben a városháza.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie