×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Jelentős színházi fesztiválon a Semmit se bánok

2019.07.08 - 07:16
Megosztas :
 • Jelentős színházi fesztiválon a Semmit se bánok

  A napokban hozta nyilvánosságra a 2019-es, immár huszonkilencedik alkalommal megszervezett Nemzeti Színházi Fesztivál (FNT – Festivalul Naţional de Teatru) fesztiváligazgatója, Marina Constantinescu az idei seregszemlére meghívott előadások listáját, amelyen a Harag György Társulat Székely Csaba-ősbemutatja, a Semmit se bánok című dráma is szerepel.

  Ennek értelmében a Harag György Társulat előadása idén ősszel az UNITER színházi szövetség által szervezett, és emiatt Románia legrangosabb és legjelentősebb színházi fesztiváljaként számon tartott esemény vendége lesz Bukarestben.

  A társulat egyébként másfél évtizedes kihagyást követően, 2018 őszén lépett fel először a román fővárosban, a Festin pe Bulevard színházi fesztiválon, a Tévedések vígjátéka című Shakespeare-vígjátékkal. A kétszeres UNITER- és Jászai-díjas Bocsárdi László által rendezett előadás pedig megkapta a seregszemle közönségzsűrijének a díját is.

  A mostani meghívás azonban még ehhez képest is mérföldkőnek számít, mivel a társulat előadásai a rendszerváltás óta eltelt évtizedek során még soha nem szerepeltek e rangos seregszemle műsorán.

  A 2018/2019-es évad legjobb előadásait felvonultató FNT-re meghívott Semmit se bánok című ősbemutató a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás.

  Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősnek azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

  Az előadás szereplői Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes, rendezője pedig Lendvai Zoltán. A díszletet Bátonyi György tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

  A Harag György Társulat előadása mellett ebben az évadban az Északi Színház Mihai Raicu nevét viselő román tagozatának egyik előadását, a Dumitru Acriş által rendezett Jannát is beválogatták a fesztivál műsorába, így két szatmárnémeti alkotás is szerepel a 2018/2019-es évad legjobbnak ítélt előadásait tartalmazó listán, amelyeket október 18-a és 27-e között tekinthet majd meg a bukaresti fesztiválközönség.

  Cookie