×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
15 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Jelentősen csökkent a PCR-tesztek ára

2021.04.08 - 17:00
Megosztás:
Jelentősen csökkent a PCR-tesztek ára
A PCR-tesztelés átlagosan most 322 lejbe kerül, olcsóbb lett, mint egy éve volt / Fotó: MTI
Jelentősen csökkent a PCR-tesztek átlagára — közölte a versenytanács; jelenleg 270 és 390 lej között mozog ezek ára, míg egy évvel ezelőtt volt olyan laboratórium, ahol 520 lejbe került.

Az Országos Versenytanács elemzése szerint a SARS-CoV-2-fertőzés kimutatására szolgáló, legpontosabb és a hatóságok által is elfogadott RT-PCR-teszt átlagára 322 lej. Természetesen laboratóriumfüggő, hogy mennyiért végzik el a PCR-teszteket, de az árak többnyire 270 és 390 lej között mozognak, miközben egy évvel ezelőtt még az 520 lejt is elérte a vizsgálatért felszámított ár. Szatmár megyében egyébként a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál elvégzett tesztért kell a legalacsonyabb árat kifizetnie a lakosságnak, itt „csak” 250 lej a vizsgálat díja, a levett mintát pedig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriumában elemzik. Ehhez képest olyan megyék is akadnak, mint például a szomszédos Máramaros, ahol kérésre akár ingyenesen is elvégzik a lakosok tesztelését. Nem csak most, hanem egész évben lehetőség van erre a Tesztelünk a máramarosiak egészségéért elnevezésű, a megyei önkormányzat által lebonyolított program keretében. Az ingyenes tesztelést — antigéntesztet és indokolt esetben PCR-tesztet — több településen, több helyszínen is végzik a máramarosiak.

Ami a gyors antigénteszteket illeti, amelyeket online és a patikákból is be lehet szerezni önköltségen, sok esetben pedig különböző orvosi rendelőkben, ezek ára 30–59 lej között mozog. Egy 5 nyáltesztet tartalmazó csomagot 119–238 lej közötti áron lehet megvásárolni. Az orr- és garatváladék-tesztek 26–37 lejbe kerülnek, egy ötös csomag pedig 99–238 lejbe, míg egy 20 teszt elvégzésére alkalmas csomag 450–900 lejbe kerül.  A gyors antigénteszteket a laboratóriumok 85–150 lej közötti áron végzik el, míg az orr-garat váladékból vett mintát 150–75 lejért vizsgálják meg.

Melyik teszt mire való?

A COVID-teszteknek jelenleg két fő kategóriájuk található meg a piacon: az egyik típusba azok tartoznak, melyek a vírus jelenlétét vizsgálják, a másik csoportba pedig azok, melyek a vérben található COVID-19-specifikus ellenanyagokat mutatják ki. Az RT-PCR-tesztelés jelenleg a standard módszer, ez a hivatalosan is elfogadott alapeljárás. Ez a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer, hátránya viszont, hogy komoly szakértelmet és felszerelést igényel, ugyanakkor hosszadalmas is az elvégzése, hiszen akár több napba is kerülhet, míg a letesztelt személy megkaphatja az eredményt.

Magas specificitású, és gyors eredményt ad a minimálisan alacsonyabb érzékenységű, olcsóbb és hatékony antigénteszt. Ez közvetlenül a vírust azonosítja, az eredményt pedig rendkívül gyorsan, már a laboratóriumba érkezést követő 1–2 órán belül megkaphatja a vizsgálatra jelentkező. A vizsgálathoz szükséges mintát az orrüreg hátulsó részéből veszik le. A gyorsteszt a potenciális megfertőződéstől számított 5–7. napon történő mintavétel esetén a legbiztosabb, akárcsak az RT-PCR-teszt esetében.

A szerológiai vizsgálatokkal a COVID-19-specifikus antitestek (IgM és IgG) kimutatására van lehetőség vérmintából. Míg a PCR- és az antigénteszt a vírus jelenlétét igazolhatja, addig a szerológiai tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyek felderítésében. Ez a típus a tünetek megjelenését követő 7–14. nap között mutatja a legpontosabb eredményt.

Bumbuluţ Krisztina

Csak negatív koronavírus-teszttel lehet Olaszország területére belépni
Csak legtöbb 48 órával az érkezés előtt elvégzett negatív koronavírus-teszttel lehet Olaszország területére belépni - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a külügyminisztérium.
Alapvető fontosságú, hogy non-invazív tesztet végezzenek el a vakációról visszatérő tanulókon
Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, alapvető fontosságú a vakáció után visszatérő tanulók non-invazív tesztelése, ehhez azonban szükség lesz a szülői beleegyezésre.
S. Cîmpeanu: Meggyőződésem, hogy rövid időn belül megoldódik a gyerekek iskolai tesztelése
Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy a gyerekek iskolai tesztelése rövid időn belül megoldódik.
Cookie