×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Jelentősen lemaradtak a gyerekek a vidéki iskolákban

2021.03.08 - 17:02
Megosztás:
Jelentősen lemaradtak a gyerekek a vidéki iskolákban
A World Vision Románia Alapítvány a vidéken tanító pedagógusok körében készített felmérést a koronavírus-járvány miatti digitális oktatás témakörében, ami a gyerekek többségét hátráltatja.

A World Vision Románia Alapítvány közvélemény-kutatásában részt vevő vidéki pedagógusok szerint diákjaik a tananyag 11–45 százalékát veszítették el az online oktatás miatt. A World Vision február elején, a vidéken oktató pedagógusok körében készített felmérést az online oktatásról, a felzárkóztató órák fontosságáról. Az ebben részt vevő pedagógusok úgy vélik, a diákok kilenc százalékánál a tananyag jelentős mennyisége, 46–80 százaléka maradt ki, ugyanakkor sok gyerek esetén nem tudtak jegyeket sem adni, mivel nem volt értékelhető teljesítményük. A felmérésből kiderül, hogy a vidéken tanító pedagógusok 17 százaléka szerint diákjaik a tananyag 11–20 százalékáról, 19 százalék szerint a tananyag 21–30 százalékáról maradtak le, 10 százalék szerint súlyos, 46–80 százalék a lemaradás, míg 20 százalékuk gondolja úgy, hogy 10 százaléknál kisebb diákjaik lemaradása a tananyaghoz viszonyítva.

A válaszadó pedagógusok kétharmada úgy véli, szükség van egy standardizált segédanyagra a felzárkóztatási oktatás szempontjából, ugyanakkor ötből négy oktató véli úgy, hogy továbbképzésre van szüksége a digitális oktatás terén.

A felmérésből kiderül, hogy 2020 októbere és decembere között, az online oktatás idején a gyerekek teljesítményének minősítése is nehezebb feladatnak bizonyult. A pedagógusok 54 százaléka azt állítja, nem módosultak jelentősen diákjaik jegyei az említett időszakban, míg 31 százalékuk azt mondja, hogy romlottak a jegyek.

A pedagógusok 53 százaléka úgy véli, hogy szükség van a felzárkóztatási órák esetén egy standardizált útmutatóra, 80 százalékuk úgy érzi, szüksége van továbbképzésre a digitális oktatás terén, továbbá 77 százalékuk az online oktatáshoz szeretne segédanyagot kapni.

A fizikai oktatással kapcsolatosan a válaszadók 39 százaléka szerint higiéniai szerekre lenne szükségük, 30 százalék szerint védőfelszerelésekre, leginkább maszkokra. A pedagógusok 14 százaléka jelezte, hogy nincs elegendő hely a megfelelő távolság betartásához, míg 9 százalékuk gondolja úgy, hogy felelősségteljesebb viselkedésre van szükség a diákok és a munkatársai részéről az egészségügyi előírások betartása tekintetében.

Sógor Beáta

Fotó: World Vision Románia

A szakmai képzésekről gondoskodnak
A Dariu Pop Tanügyiek Háza legfőképp a pedagógusok, könyvtárosok képzésével foglalkozik, de különböző projektek lebonyolításában is szerepet vállal, mondta a főtanfelügyelő
A 16 éven felüliek oltási kampányát is szervezik
A 16. életévüket betöltött diákok körében is oltásnépszerűsítő kampány kezdődik a Szatmár megyei tanintézményekben a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közötti megállapodás értelmében, tudtuk meg Anişoara Boitor főtanfelügyelőtől.
Másfél millió eurós kormánytámogatás az oktatásnak
A 2020/2021-es tanév korántsem nevezhető megszokottnak, hiszen a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta a hagyományos oktatási rendszert. A tanítás hosszú hónapokon át a jelenléti oktatásból online térbe költözött, elveszítve ezáltal személyes jellegét.
Cookie