×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Jelentősen módosul a lakásprogram

2019.08.24 - 08:00
Megosztas :
 • Jelentősen módosul a lakásprogram

  Átalakítják a már megszokott Első otthon programot: a családtámogatási program a jövőben az „Egy család, egy lakás” nevet viseli majd, és az elnevezésén túl sok újdonságot is tartalmaz.

  „Befejeztük az Egy család, egy lakás program kapcsán kezdeményezett tárgyalásokat a Román Nemzeti Bank illetékeseivel. Ezek nyomán egy olyan programot sikerült elkészíteni, amely sokkal inkább megfelel az igényeknek, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező lakosságot támogatva” — nyilatkozta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Az új otthonteremtési program a neve mellett több újítást is tartalmaz. A kormánygarancia arányát a hitel 50 százalékáról 80 százalékra emelik, ugyanakkor az állam átvállalja a kezelési költségeket, és jelentős kamatkedvezményeket nyújt a gyerekes családoknak, illetve a fogyatékkal élő személyeknek.

  A kedvezményes hitelt olyan személyek, illetve házaspárok igényelhetik, akiknek a jövedelme nem haladja meg a havi nettó 4500 lejt. Az egy vagy több gyermeket nevelő családok esetében a család nettó havi jövedelmét az igényléskor 7000 lejben maximalizálták.

  A megreformált program szerint a gyermekes családok jelentős kamatkedvezményt kapnak: az egy gyermeket nevelők számára 0,5 százalékponttal alacsonyabb kamatot számolnak fel, míg a kettő vagy több gyermeket nevelő családok 1 százalékos kamatkedvezményben részesülhetnek.

  A kedvezményes jelzáloghitel-program keretében továbbra is 5 százalékos önrésszel kell rendelkezzen az igénylő, a kiszemelt lakás ára pedig nem haladhatja meg a 70 ezer eurót — természetesen lejben, ezt a Román Nemzeti Bank aznapi árfolyamán számolják ki, amikor a hiteligénylést benyújtják.

  Cookie