×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Jó évet zárt a Rákóczi Kulturális Egyesület

2019.01.11 - 19:30
Megosztás:
 • Jó évet zárt a Rákóczi Kulturális Egyesület

  Négy forrásból szerzett komoly finanszírozást a tavalyi esztendő során a mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület, a pályázati tevékenységek mellett számos állandó programot bonyolított le. 2018-ban egy új néptánccsoportot is sikerül beindítani.

  Eredményes volt az elmúlt esztendő Mikolában, a Rákóczi Kulturális Egyesület háza táján — vallják a kulturális csoportosulás munkatársai, hiszen az állandó programok mellett sikerült lebonyolítaniuk négy olyan pályázatot is, amelyek komoly finanszírozással járultak hozzá az egész éves munkájukhoz.

  Oláh Tímea Mónika, az egyesület pályázati felelőse tájékoztatta szerkesztőségünket az előző évben elért eredményeikről.

  A négy pályázat közül az elsőt még 2017-ben kezdték meg, a Csoóri Sándor Alap által kiírt program 1,5 millió forinttal támogatta az egyesület célkitűzéseit. A pályázat lehetővé tette 12 pár autentikus néptánccipő és 15 pár autentikus néptánccsizma megvásárlását a tánccsoport fiai és lányai számára, ugyanakkor jutott a néptáncoktatás finanszírozására, illetve hangfalak, erősítők, mikrofonok és egy keverőpult megvásárlására is.

  A második pályázat, amelyet már 2018-ban kezdett el az egyesület, szintén egy, a Csoóri Sándor Alap által finanszírozott program volt, amelynek elszámolási határideje ez év június 30. A Táncában él a nemzet program révén további 2 millió forint támogatáshoz jutott az egyesület, amelyből sikerült vásárolni többrendbeli szatmári népviseletet úgy a fiúk, mint a leányok számára, biztosítani az oktatók tiszteletdíját, illetve a tánccsoportok utaztatását a különböző rendezvényekre.

  Harmad- és negyedízben két, a Bethlen Gábor Alap által meghirdetett pályázaton nyert a kulturális egyesület.

  Az egyik „Együtt vagyunk, egyek vagyunk” címmel zajlott 300 000 forint értékben. E pályázat révén az egyesület néptánccsoportja részt vett a Székelyudvarhelyen megrendezett Erdélyi Táncháztalálkozón 2018. szeptember 14–16. között. A pályázatból finanszírozták a gyerekek és kísérőik utazási költségeit, útközben egy-egy ebédet Parajdon, illetve belépőjegyet mindenki számára a parajdi sóbányába is. Hazafelé jövet a szovátai Medve-tó partján egy-egy fagyit is kaptak a néptáncosok. Az utazás során a gyerekek felléptek a néptánctalálkozón, méghozzá szatmári táncokkal, illetve részt vettek az esti táncházakban is. A pályázat örömteli eredményt ért el, hiszen megalakulhatott egy új tánccsoport is: mintegy 20 kis, táncos lábú gyermekkel már 5 éves kortól foglalkoznak. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy 2018 óta Mikolában ingyenes a néptáncoktatás a gyermekek számára, hiszen az oktatók tiszteletdíját és úti költségeit a pályázat fedezi.

  A tavalyi év negyedik pályázata szintén a Bethlen Gábor Alap nevéhez köthető, a „Ha velünk vagy, a barátunk vagy” című projekt 500 000 forint támogatást hozott az egyesületnek. Ebből egy laptopot és egy fényképezőgépet sikerült vásárolni, valamint finanszírozni tudták az egész évben zajló kézműves-foglalkozásokhoz szükséges anyagok beszerzését.

  Kézműves-foglalkozások és állandó programok pedig egész évben vannak, amelyeknek nemcsak a néptánccsoport, de a népdalkör tagjai is részesei.

  Az elmúlt év során a kézműves-foglalkozások mellett a Rákóczi egyesület anyák napi, március 15-i és karácsonyi műsort is szervezett, részt vettek ünnepváró programokon, állandó résztvevői a megyei vándortáncházaknak, felléptek Mikolában, Szatmár megye más településein, illetve Erdély és Magyarország több helyszínén is. Kirándulásokat szerveznek a közösség tagjai számára, de megteremtették a helyi táncházak hagyományát is, idén immár a 4. ilyen rendezvényre kerül majd sor. Jó viszonyt ápolnak a megyében működő kulturális egyesületekkel, különösen a szárazberki és pusztaradóci egyesületekkel.

  Az egyesület citeracsoportja a 2018-as évtől új oktatókkal működik, akik idén is várják az új tagok csatlakozását is. A próbák mellett kikapcsolódást is jelent minden alkalom, sőt, amennyiben sikeresek lesznek az egyesület idei pályázatai, a remények szerint a citeraoktatás is ingyenessé válik.

  Az elmúlt esztendőben az egyesület népdalköre is sok szép nótával, dallal tette vidámabbá, ünnepibbé az egyes alkalmakat. Fellépéseivel úgy a helyi, mint a környező települések közösségeit is többször megörvendeztette.

  2019-ben az egyesület létrejöttének 5. évfordulóját is megünneplik majd.

  Bajnai Botond

  Cookie