×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Jó lenne főváros lenni

2021.08.14 - 12:28
Megosztás:
Jó lenne főváros lenni
Szatmárnémeti, Kézdivásárhely, Târgu Jiu, Târgu Neamţ, Craiova és Vaslui jelentkezett a 2023-as Románia Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére meghirdetett versenyre. Sok előnnyel járna a győzelem.

Évente egy romániai város verseny útján elnyeri a Románia Ifjúsági Fővárosa címet, ezzel együtt pedig anyagi támogatást, képzési lehetőségeket és tanácsadást a pályázatban vállaltak gyakorlatba ültetéséhez. A Románia Ifjúsági Fővárosa program 2016-ban indult, elsőként Temesvár viselte a címet, majd Bákó, Nagybánya és Jászvásár, illetve most, 2020 óta, a Covid-helyzet miatt két éven át Konstancáé a megtiszteltetés. Szatmárnémeti már pályázott erre a címre 2018-ban, de akkor Nagybánya nyert.

Előnyök és támogatók

A program célja helyi ifjúsági fejlesztési stratégiák kidolgozása, valamint a fiatalok aktív bevonása a városaik döntéshozási folyamataiba oktatási, kulturális, népességpolitikai és egyéb, az ifjúságot érintő témákban. Ugyanakkor azt is vállalja, hogy a helyi döntéshozókat és magánvállalatokat a program keretében javasolt projektek támogatására és megvalósítására ösztönözze. A cím elnyerése elsősorban figyelemfelkeltést szolgál, hiszen azt bizonyítja, hogy az adott városnak van jövőképe, be tudja vonni az utánpótlást a város életébe, és nemcsak a végrehajtásba, hanem a döntéshozásba is. A nyertes mellé nemcsak kormányzati szervek és állami hatóságok szoktak odaállni, hanem a lehetőséget felismerő és kiaknázni akaró magánszféra is. Korábbi kiadásoknál élen járt az ilyesmiben a BCR bank, amelyik az egyik korábbi várost 50 ezer euróval támogatta meg, hogy az ifjúsági élethez kötődő elképzeléseit, amelyekkel meg is nyerte a versenyt, meg tudja valósítani. Idén még nem jelentette be a bank, hogy megint ilyen nagyvonalú kíván-e lenni, de októberig, az eredményhirdetésig még van ideje ezt eldönteni.

Kétfordulós

Nyertest idén október kilencedikén fog hirdetni a Román Ifjúsági Tanács, de előtte megrostálják a résztvevőket, mert augusztus harmincadikáig eldöntik, hogy a benyújtott pályázatok alapján melyik két város lett döntős, tehát a két hét múlva sorra kerülő döntéshozatalig négy pályázó kiesik a versenyből.

Hosszú távú hatás

Szatmárnémetiben úgy gondolják, hogy ennek a koncepciónak hosszú távú hatása lesz, és hozzájárul a szatmárnémeti ifjúsági projektek és programok megvalósításához, fontos kapcsolatokat teremtve mind az állami, mind a civil szervezetekkel. Ami a szatmárnémeti rendezvényeket illeti, az elképzelések palettája igen színes, tartalmaz Ifjúsági Kertet és Nyitott Ifjúsági Parlamentet, valamint az ifjúsági projektek támogatására szolgáló, jól felszerelt helyi infrastruktúrát a fiatalok számára. Az idén megszervezett események közül megemlíthetjük a Gyermek- és Ifjúsági Hetet, a Szatmári Nyár blues, funk és rockzenei programsorozatot, valamint egy elektronikus zenei eseményt, a Young City Weekendet is.

Október 9.

A Románia Ifjúsági Fővárosa programot a Romániai Ifjúsági Tanács, a Kolozsvári Ifjúsági Szövetség, a PONT csoport és a Román Kereskedelmi Bank (BCR) koordinálja. A vezetőség független zsűrit nevezett ki, amelyben közintézmények, a civil és a magánszféra képviselői egyaránt jelen vannak, ezek fognak dönteni a továbbjutókról még e hónap vége előtt, illetve jelentik majd be a győztest az október kilencedikei ifjúsági gálán.

Princz Csaba

 

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie