×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
15 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Jóízű szakmai találkozó a vadászat múltjáról és jelenéről

2019.05.24 - 11:15
Megosztas :
 • Jóízű szakmai találkozó a vadászat múltjáról és jelenéről

  A Bethlen Gábor Alap által támogatott kezdeményezés célja, hogy felélessze a Szatmár megyei vadászati hagyományokat, s keretet teremtsen rendszeres szakmai találkozók szervezésének.

  Szatmár megyében ujjáéledőben van a vadászat hagyománya. Egyre többen fedezik fel ennek szépségét és nemes jellegét, azonban ezzel párhuzamosan megjelenik az igény, hogy ne csak kedvtelés legyen ez és úri szórakozás, hanem szakmai szinten is tudjanak foglalkozni a vadászat iránt érdeklődők ezzel a területtel. „Mivel több évtizedes kihagyás tapasztalható az aktív szereplésben, ezért külső segítséget kértünk ehhez, hogy megvalósulhasson egy szakmai kerekasztal-beszélgetés és workshop, amelyen ugyanúgy jelen van a múlt, mint ahogy megjelenik már a jövő is. Arra keressük most a választ, hogy a múltból mit tanulhatunk, és mit emelhetünk át a jelenbe úgy, hogy a vadászatnak a huszonegyedik századba illő formáját tudjuk kialakítani” — mesélt a projekt hátteréről a főszervező, Mészáros István, akit földmérő mérnökként, de vadászként is sokan ismernek.

  A szerdai találkozón nemcsak a szakma öregjei és ifjabbjai jelentek meg, hanem a politikum is. Annak apropóján, hogy Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelőltje is Szatmárnémetiben tartózkodott, ő is jelen volt a rendezvényen, s bár kihangsúlyozta, hogy nem szakértője a témának, mégis fontos pontokra mutatott rá.

   

  Vadászok és a politikum

  „Hunyad megyében nőttem fel, s ha magam nem is voltam vadász soha, annyit megtanultam, hogy a vadászok mind befolyásos emberek. A vadászat pedig akár mint sport, akár mint kulturális tevékenység hozzátartozik a közösségi identitáshoz. A vadászat és az ezzel kapcsolatba kerülő témakörök, mint amilyen a természetvédelem, az ökológia, de akár a lőfegyvertartás szabályozása is, komoly kérdések, amelyekkel az Európai Unió tagállamai foglalkoznak, de törekedni kell az egyensúlyra, miközben mindenki a maga igazát akarja győztesnek látni” — fogalmazott Winkler Gyula, akinek a gondolatmenetét folytatta Magyar Lóránd RMDSZ-es bukaresti szakpolitikus, aki benne van a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságában, és sokszor találkozik a vadászati törvénnyel, amelynek megvannak a maga hiányosságai. Ezek a hiányosságok egyrészt abból adódnak, hogy a vadkárok megállapításában többféle intézmény vesz részt, s nem tartozik közvetlenül a mezőgazdasági minisztériumhoz, másrészt pedig abból, hogy a felelősségvállalás is kényes téma. A találkozón szó esett a sertéspestisről, amely megyénkben is komoly gondokat okozott, de ezen a területen Románia valahogy nem volt képes felvenni a ritmust azokkal a tagállamokkal, akik ezzel már korábban szembesültek. Kiemelte azt is, hogy szükség van érdekvédelmi szervezetre, amely pontosan ismeri a problémákat, és szakmai szinten keresi a megoldásokat.

   

  Múlt és a jelen

  Természetesen a találkozó elsősorban komoly szakmai eszmecserének adott helyet. Ezt Papp József nyitotta, aki húsz éven át volt a Vadászok és Horgászok Egyesületének megyei titkára. Kivetített képek segítségével elkalauzolta a résztvevőket a kommunizmus éveibe, s egyedi történetmesélő stílusával úgy tudta elmesélni a legkeményebb időszakok vadászélményeit is, hogy azt gondolhattuk, csak tegnap történtek meg.

  Balogh Sándor, a Berki Völgyi Vadásztársaság elnöke, volt erdészeti igazgató, foglalkozását tekintve erdész és szenvedélyes vadász szintén fotókkal és szakmai beszámolóval készült az eseményre. S ha már Szatmár megyéről van szó, akkor a szervezők úgy látták jónak, hogy összekössék ezen a szinten is, ami összetartozik, ezért Magyarországról a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett Kormos Csaba, aki maga is vadász, és a vadászat etikai oldaláról beszélt, mert ahogy azt Papp József is elmondta a történeteiben, magyarországi példákon keresztül tanulták meg a vadászat etikettjét és hagyományait, amelyeket azután igyekeztek a fiatalabb generációnak is továbbadni. S ha már vadászat, akkor jelen voltak a vadászkutya-tenyésztő Antal Zsombor és Papandonatu Mihály Gábor utánkereséssel foglalkozó vadászmester, valamint számos vadász vagy vadászat iránt érdeklődő vállalkozó, illetőleg az ifjú vadászok képviseletében Mészáros Marcus. A találkozón vadételek kerültek terítékre, a folytatás pedig augusztusban következik a Partiumi Vadásztalálkozón.

  Cookie