×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Jól hangzó ígéretek a Diaszpóra Napján

2019.08.20 - 14:49
Megosztas :
 • Jól hangzó ígéretek a Diaszpóra Napján

  Külföldről kezelésiköltség-mentes pénzátutalást ígért Teodorovici pénzügyminiszter az Avasban első alkalommal megszervezett Diszpóra Napján, amelyen a vendégmunkások, az önkormányzati és kormányképviselők járták körbe a hazatelepülés kérdéskörét.

  Köztudott, hogy Szatmár megyéből és különösen az Avasból több tízezren élnek, dolgoznak külföldön; a pontos lélekszámot tudni nem, csak saccolni lehet, hiszen nap mint nap indulnak világgá egy jobb élet reményében — hogy aztán augusztusban hazatérjenek vakációzni, lakodalmat, keresztelőt ülni, ügyes-bajos dolgaikat intézni. Ez az a hónap, amikor az avasi települések lakossága megduplázódik, szó szerint egymást érik az esküvők Nagyboldogasszony napjának ünnepét követően, ekkor tartják Avasfelsőfalu Napjait, s idén első alkalommal szervezték meg a Diaszpóra Napját is. Az ötletgazda Aurelia Fedorca polgármester elsődleges célja az volt, hogy „egy asztalhoz” ültesse a külföldön dolgozókat, az önkormányzat és a kormány képviselőit, kideríteni, melyek azok a gátló tényezők, amelyek akadályozzák a diaszpóra hazatérését, visszatelepülését, illetve milyen lépéseket tud tenni az önkormányzat, hogy Avasfelsőfalu (ismét) vonzó legyen az innen elszármazottak számára.

  A találkozón jelen volt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke is, akire — mint arra számítani lehetett — a kérdések valóságos özöne zúdult a legkülönbözőbb témakörökben, illetve azzal a makacsul terjengő „rémhírrel” kapcsolatban, mely szerint a külföldön szerzett jövedelmük (alkalmazotti fizetés, gazdasági vállalkozás, magánvállalkozás stb.) után itthon is adót kell majd fizetniük. „Ilyesmiről természetesen szó sincs — és nem is lehet, hiszen a külföldön megdolgozott pénzért ott már adóznak, az illető ország törvényeinek megfelelően” — nyomatékosította a tárcavezető, bejelentve ugyanakkor, hogy hamarosan a borsos kezelési költségtől mentesen küldhetnek majd haza pénzt itthon maradt családtagjaiknak a vendégmunkások. „Úgy hiszem, szeptemberben startol el a CEC Bankkal közös programunk: a CEC fiókirodákat nyit Európa-szerte azokban a városokban, amelyek vonzáskörzetében jelentős létszámú román közösség él, ugyanakkor az érintett országok pénzintézeteivel, bankjaival is egyezségi szerződéseket köt arról, hogy minden Romániába történő pénzátutalás mentes legyen a kezelési költségtől. A kezelési költség kifizetését a román állam vállalja magára, külföldön dolgozó hazánkfiai pedig bármekkora összegeket küldhetnek haza, többletköltség nélkül” — magyarázta. A másik tervezett könnyítés a vállalkozás indítása céljából banki kölcsönt felvevőket célozza, ugyancsak a CEC Bankon keresztül, a román állam vállalná a kamatkülönbségek kifizetését, hiszen nagyon sok országban a vállalkozást indítók vagy maguk a már meglévő vállalkozások sokkal könnyebben, gyorsabban és jobb feltételek mellett jutnak hitelhez. Teodorovici ugyanakkor ismételten megerősítette: átszervezik az ANAF hatásköreit, és a vámhivatal a pénzügyminisztérium felügyelete alá kerül: „Külön, teljesen független struktúrát fogunk létrehozni a pénzügyminisztérium felügyelete alatt, amely azonban nem lesz alárendelve senkinek. Ami az ANAF-nál marad, az átszervezés alá kerül, a régiók megszűnnek meghatározó erőnek lenni, mivel nem korrekt, hogy a régió hozza meg a döntést, amikor a megyénél van a gond. Az óvások is átkerülnek a tárcához, mivel nem az ANAF-nak kell bíráskodnia afölött, amit ő határozott” — fejtette ki.

  Az interaktív beszélgetés során nemcsak a jelenleg is külföldön élők fogalmazták meg véleményüket, meglátásaikat, de olyanok is, akik többéves, évtizedes külföldi tartózkodás után a végleges hazatérés mellett döntöttek — mint mondták, nem volt egyszerű meghozni a döntést, hosszú mérlegelés és nagy bátorság kellett hozzá.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie