×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Közepes felhősödés
Szatmárnémeti

Jól mutatnak a félévi adóbevételek

2019.07.06 - 09:18
Megosztas :
 • Jól mutatnak a félévi adóbevételek

  Nyolcvan százalékos szokott lenni az adóteljesítés Szatmárnémetiben, idén az év első hat hónapjában már 70%-os a befizetések teljesítése.

  Mintegy hetven százalékos adóbevételezési eredménnyel zárta az idei első félévet a szatmárnémeti városi adóhivatal, az összes adóköteles magánszemély 71 százaléka fizette be adóit még július előtt, a jogi személyek 66 százaléka adózott városban lévő ingóságai és ingatlan javai után. Első félévi összbevétele ebből a forrásból a szatmárnémeti adóhivatalnak 35,4 millió lej.

  Városfejlesztésre

  Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere az arányokat értékelve lapunknak elmondta, sikerült végre elérniük azt, ami az eddigi városvezetésnek nem sikerült: adóemelések nélkül is hatékonyabb adópolitikát folytatni azáltal, hogy az adóbeszedés hatékonyságán emeltek és nem az adóknak a szintjén. Az elhibázott bukaresti politika miatt a városnak sajnos minden lejre szüksége van, mert ahogy az ország más városai, úgy Szatmárnémeti sem sokat várhat a bukaresti politikusoktól. A városban lakók évről évre tudatosabban viszonyulnak az adófizetéshez, véli a polgármester, ennek is köszönhető az, hogy az első félévben a lakosság felénél jóval többen letudták ez irányú kötelezettségeiket, így jobban tud adóbevételeiből gazdálkodni a város is. A jármű- és ingatlanadókból befolyt összegek az utolsó baniig szatmárnémeti beruházásokra lesznek költve, hamarosan az ilyen ügyekben is döntő városi tanács elé kerül egy erre vonatkozó határozattervezet.

  Telekadók

  Az adóhivataltól kapott tájékoztatás szerint Szatmárnémetiben bejegyzett járműveik adója gyanánt 4,52 millió lej fizettek be a városkasszába magánszemélyek, jogi személyek ugyanezt 3 millió lej értékben tették meg az idei első félévben.

  Építmény nélküli telkeik után 2 millió lejt adóztak a megyeszékhelyen a magánszemélyek, jogi személyek 1,2 millió lejt fizettek be a városi közkasszába Szatmárnémetiben birtokolt földterületeik nyomán. Külterületen lévő szatmárnémeti földek adóiból összesen 654 ezer lejes adóbevétele származott az év első hónapjában a szatmári megyeszékhelynek.

  Princz Csaba

   

  Cookie