×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
17 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Jön az online okmányigénylés

2019.07.13 - 11:03
Megosztás :
  • Jön az online okmányigénylés

    Elektronikus szolgáltatásokat nyújtó központ létesül hamarosan, ahol az online útlevél-, személyi- és jogosítványigénylés mellett például a közlekedési büntetőpontok számáról is lehet majd tájékozódni.

    Rövidesen online igényelhető lesz a személyi igazolvány, az útlevél és a gépjárművezetői jogosítvány — adta hírül a belügyminisztérium. Mindez egy most elindított európai uniós projekt révén válhat valóra, amelynek célja egy elektronikus szolgáltatásokat nyújtó központ létesítése bizonyos tevékenységek bürokráciamentesítése céljából. A belügyi tárca e-szolgáltatásokat nyújtó központjának létrehozására vonatkozó projektek finanszírozási szerződését csütörtökön írta alá Roxana Mânzatu európai alapokért felelős miniszter, Alexandru Petrescu távközlési miniszter, Carmen Dan belügyminiszter, valamint a külügyi tárcát vezető Teodor Meleşcanu. A projekt összértéke 90 millió lej, ennek 80 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, a fennmaradó összeget pedig az állami költségvetésből biztosítják.

    Mint azt Carmen Dan tárcavezető hangsúlyozta, a projekt egyik fő célja a belügyminisztérium elektronikus szolgáltatásaihoz való hozzáférés egyszerűsítése, valamint a tevékenységek bürokráciamentesítése, ugyanis az igénylők könnyebben hozzájuthatnak majd az erkölcsi bizonyítványhoz, online tájékozódhatnak közlekedési büntetőpontjaik számáról, és online nyújthatják be a személyi igazolványra, az útlevélre, a jogosítványra vagy a gépjárművek nyilvántartásba vételére vonatkozó igénylést, valamint az ezekhez szükséges dokumentumokat, pontosabban beszkennelt másolatukat, s majd az elkészült okmány kivételekor mutatják be az eredeti dokumentumokat az illetékeseknek (aminek a „módszertanáról” még nem szól a fáma, az az okmányon szereplő fénykép — jelenleg mind a tíz évre szóló útlevél, mind a személyi, mind a jogosítvány fényképét a hivatalban készítik el, s egy speciális program „retusálja” az arcot, erősítve, hangsúlyozva az illető egyedi vonásait a könnyebb felismerhetőség érdekében). Értelemszerűen az igénylők online fizethetik majd ki az okmányilletékeket, és a különféle típusnyomtatványok is letölthetők lesznek, emellett az állampolgároknak lehetőségük lesz majd ellenőrizni, hogy miként is halad az általuk benyújtott kérelmek elbírálása.

    Cookie