×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Jóváhagyta a parlament a költségvetést

2013.12.05 - 07:59
Megosztás:
Jóváhagyta a parlament a költségvetést

A tegnap elfogadott 2014-es költségvetés újabb vitát váltott ki Traian Băsescu és Victor Ponta között. Az államfő kilátásba helyezte, visszaküldi a parlamentnek a büdzsétervezetet úgy, hogy konkrét javaslatokat tesz a kiadási tételek átcsoportosítására.

 

Rekordsebességgel, egynapos plenáris vita után tegnap elfogadta a törvényhozó testület a 2014-es állami költségvetést. A költségvetési törvény 52 cikkelyét egy óra alatt, a konkrét összegeket tartalmazó — esetenként kötetnyi terjedelmű — mellékleteket tíz óra alatt fogadta el a képviselőház és a szenátus együttes ülése, elutasítva a több mint kétezer módosító indítvány túlnyomó többségét. A kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) számára azért volt sürgős a büdzsé elfogadása, mert a jobboldali Traian Băsescu államfő múlt héten bejelentette: visszaküldi megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem mond le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó — literenként hét eurócenttel való — növeléséről, amelyről az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal egyezett meg. Băsescu a gazdasági növekedést visszavető, Románia érdekeivel ellentétes döntésnek tartja a pótlólagos jövedéki adó kivetését, amellyel szerinte az USL valójában a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra akar pénzt biztosítani a pártszövetség helyi vezetőinek. Victor Ponta miniszterelnök szerint a többletbevételt autópálya-építésre költenék. A kormányfő zsarolásnak minősítette a büdzsé kihirdetésének halogatását is, amivel szerinte Băsescu azt próbálja elérni, hogy a parlament ne vizsgálja tovább családja telekvásárlásának törvényességét. Az államfőnek 20 nap áll rendelkezésére annak mérlegelésére, hogy kihirdeti-e a költségvetési törvényt. Amennyiben visszaküldi megfontolásra, és a parlament változatlan formában fogadja el, még alkotmányossági óvást is emelhet ellene, így a parlamenti sietség ellenére elképzelhető, hogy Romániának — ahogy azt a helyi szabályok rögzítik — az idei költségvetési törvénnyel kell megkezdenie a 2014-es évet.

Nem állapodtak meg

Victor Ponta kedd este tárgyalt az államfővel az üzemanyagra kivetett jövedéki adó, valamint a jövő évi költségvetés ügyében. Az állam- és a kormányfő megbeszélését Ponta kezdeményezte. Băsescu a megbeszélést követően elmondta, hogy sem az üzemanyag literére kivetett hét eurócentes pótlólagos jövedéki adó, sem a költségvetés ügyében nem jutottak megállapodásra. Băsescu „gazdaságellenes és Románia érdekeivel ellentétes” döntésnek tartja a pótlólagos jövedéki adó kivetését. Szerinte erre nincs szükség, mert drágulást okoz, ami fékezi a gazdasági növekedést. Ezzel szemben Ponta azt állítja, hogy az üzemanyag nem fog drágulni, mert a nyersolaj világpiaci ára csökken, így szerinte alaptalan az államfőnek az infláció elszabadulásától való félelme. Băsescu a 2014-es költségvetés-tervezetben azt kifogásolja, hogy a Liviu Dragnea vezette regionális fejlesztési és közigazgatási minisztériumnak szerinte indokolatlanul irányoztak elő 1,5 milliárd lejt olyan befektetési célokra, amelyekre uniós pályázatok révén is nyerhetnek támogatást az önkormányzatok. Az államfő kilátásba helyezte, hogy visszaküldi a parlamentnek a büdzsétervezetet úgy, hogy konkrét javaslatokat tesz a kiadási tételek átcsoportosítására.

Sok a hiányosság

A költségvetéssel kapcsolatban Erdei D. István szatmári parlamenti képviselő elmondta, hogy az a 2013-as évihez hasonló, sarokszámaiban nem mozdult el, azonban vannak hiányosságok. Többek között az sem derül ki, hogy milyen prioritásai lesznek 2014-ben a kormánynak, mint ahogy a már megkezdett beruházások sorsa is bizonytalan. Kereskényi Gábor szatmári parlamenti képviselőtől megtudtuk, hogy Erdei D. Istvánnal és Pataki Csaba szenátorral több módosító indítványt terjesztettek elő, melyek közül egyet sem hagytak jóvá. A harmadik Szamos-híd megépítésére Szatmárnémetiben 75 millió lejt, egy sportcsarnok építésére Szatmárnémetiben 26 millió lejt, a Pete—Szatmárnémeti—Nagybánya gyorsforgalmi út kivitelezésének megkezdésére egymillió lejt igényeltek. Ezen beruházások támogatását elutasította a kormány, még a szatmári USL-s képviselő, Octavian Petric is ellene szavazott. A nagyberuházások mellett a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola (114 ezer lej), az egri Csűri Bálint Általános Iskola (93 ezer lej), a Kökényesdi Általános Iskola (6,3 millió lej) felújítási munkálatainak befejezésére, illetve a Túrterebesi Általános Iskolának óvodaépítésre (40 ezer lej) kértek finanszírozást. „A 2014-es költségvetés köszönőviszonyban sincs az USL által tavaly tett ígéretekkel. A kampány során sokszor hangoztatták, amennyiben megszabadulnak az RMDSZ-es megyei és megyeközponti vezetéstől, akkor több kormánytámogatás érkezik majd Szatmár megyébe. Ezzel szemben semmilyen nagyberuházást nem tudnak megvalósítani. Ismét bizonyosodott, hogy Szatmár megye mostohagyermeke a kormánynak” — fogalmazott Kereskényi.

Cookie