×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a pártokkal az államfő

2021.10.05 - 19:45
Megosztás:
Jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a pártokkal az államfő
Klaus Iohannis jövő héten várja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártokat. Ezt az államelnök maga jelentette be a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában, miután a parlament kedden elfogadta a Cîţu-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt.

Iohannis hangsúlyozta, megoldást kell találni a jelenlegi helyzetre, mivel az országnak kormányra van szüksége.

"Járvány van, nőnek az energiaárak, közeleg a tél is, és ezeket a problémákat valakinek kezelnie kell. Ez a valaki nem más, mint a kormány" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy "érett döntésekre" van szükség a politikai pártok részéről.

Az államfő úgy fogalmazott: időt akar adni az alakulatoknak arra, hogy a vezetőtestületeik meghozzák a "felelős döntéseket", amelyeket ismertetnek majd a kormányalakítási tárgyalásokon, így csak jövő héten hívja konzultációra a pártokat.

Klaus Iohannis szerint bonyolult politikai helyzetet váltott ki a "cinikus politikusok" által megszavazott bizalmatlansági indítvány, és erre megoldást kell találni.

A Cîţu-kormány megbuktatása utáni, kedd esti sajtónyilatkozatában az államfő kifejtette: az elmúlt hónapok még a pártokon belül is a politikusok egymásra mutogatásának, kölcsönös vádaskodásainak jegyében telt el, és az emberek mindebből nem sokat értettek.

A jelenlegi bonyolult helyzetet reformer szerepben tetszelgő, illetve szándékaikat az ország sorsa iránti aggodalmukkal álcázó, "cinikus politikusok által" megszavazott bizalmatlansági indítvány váltotta ki - vélekedett Klaus Iohannis, majd felidézte a kormány megbuktatásának előzményeit.

Emlékeztetett arra, hogy az USR korábban tagja volt a koalíciónak, kilépett a kormányból, majd a PSD-vel és az AUR-ral együtt megszavazta a bizalmatlansági indítványt. "Ezek a tények, a többi csak demagógia, vagy politikai szóvirág, ahogy tetszik" - jelentette ki.

Klaus Iohannis szerint a krízis kifejezés jellemzi a legjobban a jelenlegi romániai állapotokat: válságban van az egészségügy a járvány negyedik hulláma miatt, és válságot okozott az energiaárak emelkedése is. Mindezt 'egyes politikusok' kormányválsággal tetézték - vélekedett. Ez vezetett szerinte a bizalmatlansági indítvány sikeréhez és a kormány bukásához.

AGERPRES

Iohannis: Itt az ideje a mérhető eredményeknek és a régóta esedékes reformoknak
'Atipikus' kormánya van jelenleg Romániának - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson elhangzott beszédében.
Iohannis az oltás fontosságát hangsúlyozta a nemzeti ünnep alkalmából tartott fogadáson
Aggodalom és szenvedés nyomja rá a bélyegét az idei nemzeti ünnepre a Covid-19 világjárvány miatt - mondta a Cotroceni-palotában tartott ünnepi fogadáson elhangzott beszédében Klaus Iohannis államfő.
Egészségügyi dolgozókat és tanárokat tüntetett ki a nemzeti ünnep alkalmából az államfő
Egészségügyi dolgozókat, tanárokat és a civil társadalom kiemelkedő képviselőit tüntette ki szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából Klaus Iohannis.
Cookie