×
2020. 09 27.
Vasárnap
Adalbert
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Jövőre már bicikliúton indulnának

2019.09.23 - 07:58
Megosztás:
Jövőre már bicikliúton indulnának

Az európai mobilitás napja alkalmából tartott autómentes naphoz kapcsolódva a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség felhívására mintegy 100-an tekertek ki kerékpárral Szatmártól Vetésig.

Szombaton kora délután a Szamos-parton, a volt Luceafărul mozi felőli töltésen gyülekeztek a szatmári kerékpárosok, hogy a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) felhívására részt vegyenek abban a kerékpáros akcióban, amelyet immár 11. alkalommal szervezett meg az APM az európai mobilitás napja alkalmából. A megmozdulás egyúttal a Határtalan Zöld Folyosó – Interreg, ROHU62-es JOINTGREENCORR uniós pályázat legújabb rendezvénye volt: tudniillik a környezetvédelmi ügynökség a szatmárudvari és csengeri önkormányzatokkal közösen, egy európai uniós finanszírozásból megvalósuló pályázat révén egy ökoturisztikai központ létrehozását tervezi. A pályázathoz ugyanakkor hozzátartozik egy kerékpárút létesítése is, amely Udvariból, a Szamos partjáról indul majd, s egészen a magyar határig tart.

A szombat délutáni gyülekezőn minden résztvevő kapott a projekt jóvoltából egy pólót és egy sapkát, amelyen a felirat a pályázat elnevezését hirdette.

A kerékpáros akció első úti célja a vetési református templom volt, ahová megérkezett az a mintegy 40 kerékpáros is, akik a határ másik oldaláról, Szamossályiból indultak, hogy találkozzanak a szatmári csapattal.

De még mielőtt Szatmárnémetiből elindultak a biciklisek, előbb Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, röviden ismertette a délután programját, majd elmondta, hogy reményei szerint jövőre már Udvariból, a szóban forgó pályázat kapcsán megvalósuló kerékpárúton tudnak majd elindulni az európai mobilitás napján a kerékpározók. Ezt követően átadta a szót az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alelnökének, Radu Rocának, aki elmondta, hogy örömmel látja, hogy szép számban gyűltek össze a szatmáriak, de reméli, jövőre még többen lesznek, hiszen a mozgás egészségünk szempontjából elengedhetetlen, illetve a kerékpározás az egyik olyan tevékenység, amivel nem szennyezzük környezetünket.

Ezt követőn elindult a csapat Vetés felé a töltésen, Szatmárnémetiből pontosan 57-en, hogy megérkezve találkozzanak a 40 szamossályi biciklissel, akiket Dienes Csilla polgármester asszony vezetett.

Megérkezve egymás üdvözlését követően közös uzsonnára, majd a Határtalan Zöld Folyosó projekt ismertetőjére került sor, majd ismét kerékpárra szált az immár egyesült csapat, és majd' 100-an indultak vissza Szatmárnémeti felé.

A megyeközpontban először a Vécsey-házat látogatták meg, majd megkoszorúzták a Rákóczi- és a Széchenyi-szobrot, végül pedig az atyai lovarda és szabadidőközpont felé indultak, ahol megtekintették a szeptember 28-án átadásra kerülő ökolabirintust.

Bajnai Botond

Cookie