×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Jövőre megszorongatná Manit

2013.12.16 - 19:43
Megosztás :
 • Jövőre megszorongatná Manit

  Szombaton rendezte Temesváron a Román Motoros Szövetség az évvégi gálát, amelyen díjazták Gyenes Manit és Szilveszter Marci is. Mani az év motorosa, Marci az év endurosa lett 2013-ban.

  Szatmár megye két legjobb motorkerékpár–versenyzője, Gyenes „Mani” Emánuel és Szilveszter Márton (Marci) ismét bekerült Románia legjobbjai közé. Mint arról beszámoltunk, Mani 2011 után második alkalommal érdemelte ki az ország legjobb motorversenyzőjének járó kitüntetést, míg Marci sorozatban második éve kapta meg a legjobb endurosnak járó díjat. Ez elsősorban az International Six Days Enduro versenyen szerzett bronzérmes helyezésnek köszönhető, de pontozott a hazai bajnoki ezüstérem is. Marci ugyanakkor rajthoz állt a endurokrossz–bajnokságon is, de Mani idén (is) „túl nagy falatnak” bizonyult, így a második helyen zárt.

  „Jövőre meg szeretném szorongatni Manit és ha alkalom adódik, talán le is győzőm” – mondta lapunknak Marci, akinek igen nehezen indult az év, hiszen februárban térdszalag–műtéten eset át. Emiatt a 2013-as szezonnyitót ki is hagyta, csak júliusban kezdett el motorozni. „Tekintve, hogy egy fél idényt kihagytam, szerintem jó évet zártam. Szerencsére sikerült felépülni a Six Daysre is, majd részt vettem enduro– és endurokrossz-futamokon is. A kimaradás miatt nem sikerült bajnoki címet szerezni, de bízom abban, hogy jövőre ez összejön” – tette hozzá a 21 éves pilóta, aki a Zernyesti Vectra Racing Teamnél Mani csapattársa.

  Mani természetesen idén is tarolt, így nem volt meglepő, hogy a Román Motoros Szövetség (FRM) idén is neki ítélte a legjobb versenyzőnek járó elismerést. Hatodik enduro– és endurokrossz bajnoki címe mellé idén bezsebelt egy ezüstérmet a Six Days-en, második lett a Red Bull Romaniacs hard enduro–verseny expert kategóriájában és rajthoz állt az enduro–világbajnokság buzăui futamán is. Maninak mindezek ellenére van oka a szomorkodásra, ugyanis idén sem jött össze, de jövő év elején sem állhat rajthoz a Dakar–ralin. „Az összes idei versenyt odaadtam volna a Dakaron való indulásért” – mondta a 29 éves versenyző, aki idén a KTM-et egy Husaberg márkájú versenymotorra cserélte. Mani egyébként az Ifjúsági és Sportminisztérium késlekedése miatt még mindig nem kapta kézhez az öt enduro– és endurokrossz bajnoki címekért járó mesterfokozati díjat. Carmen Tocală, az Országos Sport– és Ifjúsági Hatóság (ANST) elnöke azonban bejelentette az elmúlt hétvégi, temesvári díjkiosztó gálán, hogy Maninak már megítélték a kitüntető elismerést.

  A FRM idei gálája egyébként a pompáról szólt, a versenyzők és a meghívott vendégeket ugyanis sztárokként rajongtál körül. Hivatalos fényképezések piros szőnyeg érkezőnek, laudációk, serlegek, érmek és sárga felső járt a bajnokoknak, érmek és oklevelek a dobogósoknak. Végül a FRM bejelentette az év legjobb tíz motorosának a névsorát is. Mani lett az első, Marci pedig a nyolcadik.

  Cookie